Genetycznie modyfikowane pomidory będą produkować substancje zwalczające choroby

Naukowcy z John Innes Centre w Wielkiej Brytanii opracowali nowy szczep genetycznie zmodyfikowanych pomidorów, które - według wstępnych badań - są w stanie produkować takie ilości naturalnych związków, jakie będą mogły aktywnie uczestniczyć w walce z chorobami. Związki te to resveratrol i genisteina. Czy wkrótce pomogą nam pokonać nowotwory, cukrzycę i inne przewlekłe choroby?

Genetycznie modyfikowane pomidory będą produkować substancje zwalczające chorobyGenetycznie modyfikowane pomidory będą produkować substancje zwalczające choroby
Źródło zdjęć: © Zdjęcie pomidorów / Shutterstock
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Resveratrol i genisteina – siła naturalnych związków

W czym tkwi tajemnica genetycznie zmodyfikowanych pomidorów? Twórcy pomysłu, Yang Zhanga i Eugenio Butellego twierdzą, że jesteśmy w stanie pokonać różne choroby, wykorzystując naturalne związki – resveratrol oraz genisteinę. Ich rozwój w pomidorze zwiększa specjalny rodzaj białka AtMYB12.

Resveratrol to przeciwutleniacz, który wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami. Usprawnia pracę krążenia, sprzyja polepszeniu wyglądu oraz struktury skóry, wspomaga metabolizm, pomagając w utracie masy ciała, ponadto wspomaga przepływ krwi w kończynach dolnych przez co niweluje uczucie tzw. ciężkich nóg. Jednak najcenniejsze właściwości resveratolu to – jak wykazały badania brytyjskich naukowców – wspieranie układu odpornościowego oraz walka z chorobami serca, cukrzycą, chorobą Alzheimera, a nawet nowotworami.

Resveratrol można uzyskać ze skórek winogron, jednak badacze z John Innes Centre w Wielkiej Brytanii twierdzą, że są w stanie wyprodukować genetycznie zmodyfikowanego pomidora, który będzie miał w sobie taką ilość substancji, jaka normalnie znalazłaby się w pięćdziesięciu butelkach czerwonego wina.

Genisteina to także silny antyoksydant. Jest to związek pochodzenia roślinnego, który występuje np. w soi. Od lat znane są właściwości upiększające i zdrowotne tej substancji. Genisteina bowiem ma działanie przeciwzmarszczkowe, sprawia, że skóra jest bardziej nawilżona i napięta.  Sybstancja pomaga w leczeniu trądziku, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwbakteryjnie. Ale dopiero najnowsze badania wykazały, że genisteina może być pomocna także w leczeniu raka piersi. Musi być jej jednak odpowiednie stężenie w małej objętości. Brytyjscy naukowcy obliczyli, że są w stanie wyprodukować takiego pomidora, który zawierał będzie w sobie dawkę genisteiny, jaka mogłaby się znaleźć w 2,5 kg tofu.

Niezwykła moc białka

Badania naukowców Yanga Zhanga i Eugenio Butellego nad stworzeniem genetycznie zmodyfikowanego pomidora rozpoczęły się od badania nad białkiem AtMYB12 – występuje ono w rzodkiewniku pospolitym. Analizy wykazały, że proteiny te wspomagają geny, które związane są z metabolizmem rośliny. W momencie wprowadzenia tego białka do pomidora zwiększyła się ilość energii i węgla, jaką roślina przeznacza na wytwarzanie fenylopropanoidów, a więc resveratrolu i genisteiny. Oznacza to możliwość produkcji tych związków na skalę przemysłową i to taniej niż przy pozyskiwaniu ich z winogron i soi.

Dlaczego wybrano pomidory? Autorzy eksperymentu przekonują, że są tanie do wyhodowania, a ponadto nie wymagają zbyt dużo uwagi ze strony człowieka, by zdrowo rosnąć.

Czy genetycznie zmodyfikowane pomidory, zawierające duże stężenie resveratrolu i genisteiny, ochronią nas w przyszłości przed chorobami nowotworowymi i pozwolą cieszyć się zdrowym wyglądem skóry na długie lata?

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka