Gin z tonikiem - kalorie, przepis, sposoby podawania
Gin z tonikiem to uniwersalny drink alkoholowy, popularny zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Swoją sławę zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale także popkulturze filmowej – bardzo często można dostrzec go w kultowych scenach serii o Jamesie Bondzie. Drink ten można przygotować samodzielnie w domu, a przepis na gin z tonikiem jest niezwykle prosty.
1. Gin z tonikiem
Gin jest dość mocnym alkoholem, nazywanym wódką z [jałowca](https://portal.abczdrowie.pl/poznaj-sile-jalowca-kto-powinien-go-docenic). Ma charakterystyczny, intensywny smak i dawniej wykorzystywany był jako lekarstwo. Owoce jałowca zalecane były przy schorzeniach układu moczowego, w tym zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej.
Alkohol stał się ulubionym trunkiem brytyjskich żołnierzy – pijali go przed walką i twierdzili, że gin dodaje im odwagi.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Tonik natomiast jest gorzkim napojem produkowanym na bazie chininy – substancji pozyskiwanej z roślin i wykorzystywanej do leczenia malarii. Stosowana jako lekarstwo chinina dawniej mogła działać toksycznie, kiedy była spożywana w nadmiernych ilościach.
Tonik wykazuje właściwości fluorescencyjne i może świecić pod wpływem działania światła UV. Butelkę z tonikiem można więc wystawić na chwilę na słońce, a po podświetleniu ultrafioletem trunek zacznie mienić się na niebiesko.
Gin z tonikiem ma ok. 180 kalorii w 100 gramach.
2. Przepis na gin z tonikiem
Gin z tonikiem można przygotować w kilka minut. Wystarczy oba napoje połączyć ze sobą, następnie dodać kawałki cytryny lub limonki oraz kostki lodu. Drink najlepiej jest przygotować w proporcjach 2:1 – dwie porcje toniku na jedną porcję ginu. Czasem łączy się je w proporcjach 1:1 lub 2:3.
No i najważniejsze – drink musi być wstrząśnięty, niemieszany.
3. Jak podawać gin z tonikiem?
Gin z tonikiem najlepiej podawać jest w wysokiej i prostej szklance o pojemności 250-350 ml. Dobrze sprawdzają się także pękate kieliszki oraz szkło typu Copa. Ważne jest, aby w kieliszku lub szklance zmieściło się sporo lodu – drink musi być odpowiednio schłodzony i nie może być zbyt szybko rozcieńczony ciepłymi dłońmi trzymającymi szklankę.
Drink można także podawać z gałązką rozmarynu, mrożoną truskawkę, listki bazylii lub kawałek chilli.