Trwa ładowanie...

Gin z tonikiem - kalorie, przepis, sposoby podawania

Gin z tonikiem to uniwersalny drink alkoholowy, popularny zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Swoją sławę zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale także popkulturze filmowej – bardzo często można dostrzec go w kultowych scenach serii o Jamesie Bondzie. Drink ten można przygotować samodzielnie w domu, a przepis na gin z tonikiem jest niezwykle prosty.

Zobacz film: "Kaloryczność alkoholi"

spis treści

1. Gin z tonikiem

Gin jest dość mocnym alkoholem, nazywanym wódką z [jałowca](https://portal.abczdrowie.pl/poznaj-sile-jalowca-kto-powinien-go-docenic). Ma charakterystyczny, intensywny smak i dawniej wykorzystywany był jako lekarstwo. Owoce jałowca zalecane były przy schorzeniach układu moczowego, w tym zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej.

Alkohol stał się ulubionym trunkiem brytyjskich żołnierzy – pijali go przed walką i twierdzili, że gin dodaje im odwagi.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Tonik natomiast jest gorzkim napojem produkowanym na bazie chininy – substancji pozyskiwanej z roślin i wykorzystywanej do leczenia malarii. Stosowana jako lekarstwo chinina dawniej mogła działać toksycznie, kiedy była spożywana w nadmiernych ilościach.

Tonik wykazuje właściwości fluorescencyjne i może świecić pod wpływem działania światła UV. Butelkę z tonikiem można więc wystawić na chwilę na słońce, a po podświetleniu ultrafioletem trunek zacznie mienić się na niebiesko.

Gin z tonikiem ma ok. 180 kalorii w 100 gramach.

2. Przepis na gin z tonikiem

Gin z tonikiem można przygotować w kilka minut. Wystarczy oba napoje połączyć ze sobą, następnie dodać kawałki cytryny lub limonki oraz kostki lodu. Drink najlepiej jest przygotować w proporcjach 2:1 – dwie porcje toniku na jedną porcję ginu. Czasem łączy się je w proporcjach 1:1 lub 2:3.

No i najważniejsze – drink musi być wstrząśnięty, niemieszany.

3. Jak podawać gin z tonikiem?

Gin z tonikiem najlepiej podawać jest w wysokiej i prostej szklance o pojemności 250-350 ml. Dobrze sprawdzają się także pękate kieliszki oraz szkło typu Copa. Ważne jest, aby w kieliszku lub szklance zmieściło się sporo lodu – drink musi być odpowiednio schłodzony i nie może być zbyt szybko rozcieńczony ciepłymi dłońmi trzymającymi szklankę.

Drink można także podawać z gałązką rozmarynu, mrożoną truskawkę, listki bazylii lub kawałek chilli.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.