Trwa ładowanie...

GIS ostrzega: w kilku partiach jaj wykryto bakterie Salmonelli

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jaj dostarczanych przez dwóch producentów: Fermę Drobiu Józef Kaczała i Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Tomasz Niewczas. Podczas urzędowej kontroli w obu przypadkach wykryto obecność groźnych bakterii Salmonelli.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1. Podczas kontroli jaj, wykryto bakterie Salmonelli

Podczas badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonelli na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek pochodzących "Fermy Drobiu Józef Kaczała".

Poniżej szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

Produkt – Świeże jaja "Ferma Drobiu Józef Kaczała" klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.

Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304

Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.

Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304

Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906

Partia, która zawierała skażone jaja, została wycofana z rynku. Badaniom w kierunku Salmonelli (próby podeszwowe) zostały poddane jaja pochodzące ze wszystkich 3 ferm działających w Sokołowicach.

2. Bakterie Salmonelli na fermie drobiu w Tychowie Nowym

To nie jedyne z partii jaj, na które trzeba uważać. Z obrotu zostało wycofane również kilka partii jaj pochodzących z fermy w Tychowie Nowym. Podczas kontroli Inspekcji Weterynaryjnej w próbkach kału kur wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.

Poniżej szczegóły dotyczące wycofanych partii jaj:

Oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313

Numery partii/ data przydatności do spożycia: 30.09.2020, 01.10.2020, 02.10.2020, 03.10.2020, 04.10.2020, 05.10.2020, 06.10.2020.

Producent - Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec, WNI 26111313

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Starachowicach nakazał wycofanie z rynku jaj wyprodukowanych na fermie od dnia pobrania próbek, czyli 2.09.2020 r. GIS informuje, że zakazano wprowadzania do obrotu wszystkich jaj pochodzących z fermy, w której stwierdzono obecność bakterii Salmonelli.

3. Objawy salmonelli

GIS ostrzega przed spożyciem wskazanych partii jaj, które mogą zawierać bakterie Salmonelli. Groźne jest przede wszystki spożywanie jaj na surowo. Osoby, które kupiły produkt, powinny pamiętać o jeszcze jednej ważnej kwestii: bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Objawy salmonelli przypominają zatrucie pokarmowe, ale ich natężenie jest znacznie większe. Dolegliwości mogą się pojawić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.