GIS ostrzega. Wykryto salmonellę w popularnych jajkach
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym poinformował o stwierdzeniu bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj jednej z firm. GIS odradza konsumpcję surowych jajek.
1. Ostrzeżenie o salmonelli w jajkach
"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej" - czytamy na stronie GIS-u.
Chodzi o 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasy A i klasy wagowej L, "Jaja młodości Genowefa Kowieska" o dacie minimalnej trwałości: 06.12.2021. Kod na skorupkach jaj to: 3PL 14261338.
Producent poinformował wszystkich odbiorców przedmiotowej partii jaj w celu ustalenia stanów, zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji.
"W dniu 03.12.2021 r. PLW w Siedlcach pobrał urzędowe próby z podejrzenia z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. Producent oświadczył, iż do dnia otrzymania wyników prób urzędowych nie będzie wprowadzał na rynek jaj z kurnika o nr WNI 14261338" - informuje GIS.
2. GIS odradza konsumpcję jajek
Państwowa Inspekcja Sanitarna przypomina, że spożycie opisanego wyżej produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
"Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" – informuje GIS .
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl