GIS przypomina, czym różni się oznaczenie "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed"
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że oznaczenia "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" widoczne na opakowaniach produktów spożywczych nie oznaczają tego samego. Jakie są różnice?
W tym artykule:
Oznaczenia żywności
Na produktach spożywczych znajdziemy dwa rodzaje oznaczeń – ''należy spożyć do'' (dotyczy jakości produktu) i ''najlepiej spożyć przed'' (dotyczy bezpieczeństwa produktu) – podał w środę na Twitterze Główny Inspektorat Sanitarny.
Jak poinformował GIS, oznaczenie "najlepiej spożyć przed" wskazuje datę minimalnej trwałości produktu. Jest to data, po upływie której żywność zachowuje swoje właściwości, jednak należy liczyć się z pogorszeniem jej jakości (np. konsystencji czy smaku) – napisał GIS.
Zostało podkreślone, że spożycie takiego produktu "nie jest niebezpieczne dla zdrowia".
Oznaczenie "należy spożyć do" dotyczy bezpieczeństwa produktu. Oznacza termin przydatności do spożycia – wyjaśnił sanepid.
"Wskazana data określa termin, po którego upływie, z punktu widzenia bezpieczeństwa, produkt nie nadaje się do spożycia, nawet jeśli ma niezmieniony wygląd i zapach" – zaznaczył GIS.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.