Trwa ładowanie...

GIS: Wycofanie popularnego produktu Morliny. Salmonella w mięsie z indyka na kotlety

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Salmonelli z gr. O7 w surowym mięsie z indyka popularnej firmy Morliny. Poinformowano, że spożycie produktu może skutkować zakażeniem i wystąpieniem salmonellozy.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

1. Wycofanie. Salmonella w mięsie z indyka

Jak poinformował GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonellę z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.

"Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - napisano w komunikacie opublikowanym na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

2. Szczegóły dotyczące produktów

  • Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. "Morliny" Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g

  • Numer partii: 2261003002

  • Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020

  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno.
GIS: Wycofanie popularnego produktu Morliny. Salmonella w mięsie z indyka na kotlety
GIS: Wycofanie popularnego produktu Morliny. Salmonella w mięsie z indyka na kotlety (GIS)

3. Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o salmonelli w mięsie indyczym Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie. Lekarz przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania zakwestionowanej partii wyżej wymienionego produktu.

Salmonella w mięsie z indyka
Salmonella w mięsie z indyka (GIS)

Właściciele firmy zapewniają, że poinformowali dostawcę surowca o zaistniałej sytuacji oraz zaplanowali pobór próbek przy następnej dostawie.

4. Zalecenia dla konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, w którym zaapelował do konsumentów, aby nie spożywali opisywanego mięsa indyczego, zwłaszcza bez należytej obróbki termicznej.

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - podano w komunikacie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.