GIS wycofuje czekoladę. Wykryto w niej rakotwórczy tlenek etylenu
W partii czekolady została znaleziona szkodliwa substancja, tlenek etylenu. GIS apeluje, by nie spożywać partii produktu określonych w komunikacie.
W tym artykule:
Tlenek etylenu – czym jest
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady" – możemy przeczytać w komunikacie na rządowej stronie GIS.
Przyczyną wycofania partii produktu jest skażenie składnika czekolady – sproszkowanego imbiru – tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu to środek odkażający i dezynfekujący. Używa się go także przy produkcji rozpuszczalników, tekstyliów czy różnego rodzaju detergentów.
Czekolada. Lekarstwo na kaszel
Może być rakotwórczy, działać teratogennie na płód czy powodować oparzenia chemiczne.
Tlenek etylenu jest zakazany przez Unię Europejską – nie można spożywać skażonej nim żywności, podlega ona utylizacji.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
GIS podał szczegóły dotyczącego skażonego tlenkiem etylenu produktu.
- Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
- Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO, 60 g.
- Kod EAN: 3800500804996
- Numery partii: 21147, 21161
- Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022
- Producent: Bio Benjamin Ltd.
- Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.