Trwa ładowanie...

GIS wycofuje partię czarnego pieprzu. Badanie wykryło bakterie salmonelli

Avatar placeholder
29.05.2021 11:40
GIS wycofuje partię czarnego pieprzu. Badanie wykryło bakterie salmonelli
GIS wycofuje partię czarnego pieprzu. Badanie wykryło bakterie salmonelli (Getty Images)

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu całej partii pieprzu czarnego firmy ROL-TIM. Jeśli masz tę przyprawę w domu, wyrzuć ją niezwłocznie!

spis treści

1. Czarny pieprz wycofany ze sprzedaży

Jak poinformował w komunikacie Główny Inspektor Sanitarny (GIS), badania wykryły obecność bakterii salmonelli w czarnym pieprzu, wyprodukowanym przez firmę ROL-TIM. Spożywanie tej przyprawy może być groźne dla zdrowia, szczególnie jeżeli nie zostanie ona poddana obróbce termicznej.

Czarny pieprz wycofany ze sprzedaży
Czarny pieprz wycofany ze sprzedaży (Getty Images)
Zobacz film: "Olej, który nasila ból stawów"

W związku z tym producent podjął decyzję o wycofaniu ze sklepów całej partii pieprzu. Proces wycofania produktu jest monitorowany przez polskie służby sanitarne.

2. Masz tę produkt w domu? Wyrzuć go niezwłocznie!

Partia pieprzu, w którym wykryto bakterie salmonelli, była sprzedawana pod kodem kreskowym 5 902900 005817. Zgodnie z zaleceniami GIS, osoby posiadające produkt z tej partii, powinny powstrzymać się od jego spożywania.

Oto szczegóły wycofanego produktu:

Pieprz naturalny – mielony, 100 g

Marka – ROL-TIM

Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022

Producent – Z.P.H.U."ROL-TIM" M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów

Kraj pochodzenia - Wietnam

3. Zatrucie bakterią salmonelli

Salmonella są to bakterie o nazwie Salmonella enterica, inaczej zwane są też pałeczkami paraduru. Objawy salmonelli są charakterystyczne dla typowego zatrucia pokarmowego, ale ich natężenie jest znacznie większe. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów.

Objawy zatrucia bakterią salmonelli mogą się pojawić po kilku godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Przede wszystkim jest biegunka, wymioty, silny ból brzucha oraz głowy. Dodatkowo zakażenie może wywołać ból mięśni pleców oraz wysoką gorączkę.

Bakteria najczęściej występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego dla przykładu w jajkach, mięsie czy mleku. Jednak salmonella może być też przenoszona przez muchy i gryzonie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze