Trwa ładowanie...

GIS wydał ostrzeżenie. Popularny produkt, na który musisz uważać

Avatar placeholder
05.10.2023 12:25
GIS ostrzega przed popularnymi parówkami. Są szczególnie niebezpieczne dla alergików
GIS ostrzega przed popularnymi parówkami. Są szczególnie niebezpieczne dla alergików (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularnymi parówkami. Pojawiła się informacja o wycofaniu partii produktu ze względu na obecność białka sojowego. To wiadomość szczególnie ważna dla osób z alergią.

spis treści

1. Wycofanie parówek

W parówkach z szynki ''Stówki'' została stwierdzona obecność białka soi, a jednocześnie producent nie umieścił na opakowaniu informacji o możliwym wystąpieniu tego składnika.

Szczególną ostrożność powinni zachować alergicy, gdyż spożycie produktu może wywołać reakcję alergiczną. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował też szczegóły dotyczące żywności:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Produkt: Parówki z szynki ''Stówki'' 100%, 200 g, Sokołów Numer partii: C32541 Data minimalnej trwałości: 06/10/2023 Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Opakowanie wycofanej partii parówek
Opakowanie wycofanej partii parówek (GIS)

"Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi" - podaje GIS.

Proces wycofania nadzorowany jest przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające ten incydent.

2. Drugi incydent

To już drugi przypadek, kiedy żywność tego producenta zostaje wycofana z powodu obecności białka soi i braku odpowiedniej adnotacji na ten temat na etykiecie. Wcześniej składnik został wykryty w partii surowego boczku.

Producent rozpoczął dokładną kontrolę w zakładzie, by wykryć źródło zanieczyszczenia wyrobów mięsnych.

Jedną z alergii pokarmowych jest uczulenie na soję. Spożycie produktu może wiązać się z problemami z układem pokarmowym oraz reakcjami skórnymi. W skrajnych przypadkach może też dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze