GIS wydał ostrzeżenie. Popularny produkt, na który musisz uważać

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularnymi parówkami. Pojawiła się informacja o wycofaniu partii produktu ze względu na obecność białka sojowego. To wiadomość szczególnie ważna dla osób z alergią.

GIS ostrzega przed popularnymi parówkami. Są szczególnie niebezpieczne dla alergikówGIS ostrzega przed popularnymi parówkami. Są szczególnie niebezpieczne dla alergików
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wycofanie parówek

W parówkach z szynki ''Stówki'' została stwierdzona obecność białka soi, a jednocześnie producent nie umieścił na opakowaniu informacji o możliwym wystąpieniu tego składnika.

Szczególną ostrożność powinni zachować alergicy, gdyż spożycie produktu może wywołać reakcję alergiczną. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował też szczegóły dotyczące żywności:

Produkt: Parówki z szynki ''Stówki'' 100%, 200 g, Sokołów Numer partii: C32541 Data minimalnej trwałości: 06/10/2023 Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Opakowanie wycofanej partii parówek
Opakowanie wycofanej partii parówek © GIS

"Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi" - podaje GIS.

Proces wycofania nadzorowany jest przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające ten incydent.

Drugi incydent

To już drugi przypadek, kiedy żywność tego producenta zostaje wycofana z powodu obecności białka soi i braku odpowiedniej adnotacji na ten temat na etykiecie. Wcześniej składnik został wykryty w partii surowego boczku.

Producent rozpoczął dokładną kontrolę w zakładzie, by wykryć źródło zanieczyszczenia wyrobów mięsnych.

Jedną z alergii pokarmowych jest uczulenie na soję. Spożycie produktu może wiązać się z problemami z układem pokarmowym oraz reakcjami skórnymi. W skrajnych przypadkach może też dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka