Trwa ładowanie...

GIS znowu wycofuje olej Rizi. Przekroczono dopuszczalny poziom estrów glicydowych

Avatar placeholder
14.08.2020 10:17
Uwaga! Wycofano olej
Uwaga! Wycofano olej (Getty Images)

Główny Inspektor Sanitarny wycofuje z polskiego rynku olej ryżowy Rizi. Podczas rutynowej kontroli wykryto w nim poziom estrów glicydowych przekraczający dopuszczalne normy. Uwaga! Pod żadnym pozorem nie spożywaj tego produktu.

1. Wycofanie oleju Rizi

GIS opublikował komunikat, w którym ostrzega przed produktem Rizi, Olej z ryżu. Już 22 lipca 2020 r. pisaliśmy o tym, że podczas rutynowej kontroli przeprowadzanej przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem. Na podstawie tych wyników badań uznano, że olej pochodzący z tej pratii jest niebezpieczny dla konsumentów.

Niebezpieczna żywność. GIS wycofuje olej Rizi
Niebezpieczna żywność. GIS wycofuje olej Rizi (GIS)

Komunikat dotyczył:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Produkt – Rizi Olej z ryżu, 500 ml

Importer – Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading

Kraj pochodzenia – Tajlandia

Numer partii – RBHSSCO9A

Data minimalnej trwałości – 09.03.2021

Teraz GIS wydał kolejne ostrzeżenie. Władze Holandii poinformowały poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofaniu kolejnej partii produktu "Rizi Olej z ryżu", w butelkach 1000 ml, oznaczonych datą minimalnej trwałości – 13.09.2021. W tej partii również wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Rizi Olej z ryżu, 1000 ml

Importer – Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading

Kraj pochodzenia – Tajlandia

Data minimalnej trwałości – 13.09.2021

Jak informuje GIS, proces wycofywania produktu w Polsce już się rozpoczął. Konsumentom zaleca się nie spożywać produktu o wskazanym w komunikacie numerze partii.

2. Czym są estry glidycowe?

"Estry glicydowe kwasów tłuszczowych to zanieczyszczenia żywności występujące na najwyższych poziomach rafinowanych olejów i tłuszczów roślinnych. Estry glicydowe kwasów tłuszczowych są hydrolizowane w glicydzie w przewodzie pokarmowym. Urząd stwierdził, że glicyd jest związkiem rakotwórczym" - czytamy w definicji z rozporządzenia Komisji UE 2018/290.

Zobacz także: GIS wycofuje fasolkę Bonduelle. Fasolka po bretońsku i fasolka curry zostają wycofane ze względu na brak hermetycznego opakowania

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze