Trwa ładowanie...

GIS znowu wycofuje olej Rizi. Przekroczono dopuszczalny poziom estrów glicydowych

Główny Inspektor Sanitarny wycofuje z polskiego rynku olej ryżowy Rizi. Podczas rutynowej kontroli wykryto w nim poziom estrów glicydowych przekraczający dopuszczalne normy. Uwaga! Pod żadnym pozorem nie spożywaj tego produktu.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1. Wycofanie oleju Rizi

GIS opublikował komunikat, w którym ostrzega przed produktem Rizi, Olej z ryżu. Już 22 lipca 2020 r. pisaliśmy o tym, że podczas rutynowej kontroli przeprowadzanej przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem. Na podstawie tych wyników badań uznano, że olej pochodzący z tej pratii jest niebezpieczny dla konsumentów.

Niebezpieczna żywność. GIS wycofuje olej Rizi
Niebezpieczna żywność. GIS wycofuje olej Rizi (GIS)

Komunikat dotyczył:

Produkt – Rizi Olej z ryżu, 500 ml

Importer – Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading

Kraj pochodzenia – Tajlandia

Numer partii – RBHSSCO9A

Data minimalnej trwałości – 09.03.2021

Teraz GIS wydał kolejne ostrzeżenie. Władze Holandii poinformowały poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofaniu kolejnej partii produktu "Rizi Olej z ryżu", w butelkach 1000 ml, oznaczonych datą minimalnej trwałości – 13.09.2021. W tej partii również wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Rizi Olej z ryżu, 1000 ml

Importer – Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading

Kraj pochodzenia – Tajlandia

Data minimalnej trwałości – 13.09.2021

Jak informuje GIS, proces wycofywania produktu w Polsce już się rozpoczął. Konsumentom zaleca się nie spożywać produktu o wskazanym w komunikacie numerze partii.

2. Czym są estry glidycowe?

"Estry glicydowe kwasów tłuszczowych to zanieczyszczenia żywności występujące na najwyższych poziomach rafinowanych olejów i tłuszczów roślinnych. Estry glicydowe kwasów tłuszczowych są hydrolizowane w glicydzie w przewodzie pokarmowym. Urząd stwierdził, że glicyd jest związkiem rakotwórczym" - czytamy w definicji z rozporządzenia Komisji UE 2018/290.

Zobacz także: GIS wycofuje fasolkę Bonduelle. Fasolka po bretońsku i fasolka curry zostają wycofane ze względu na brak hermetycznego opakowania

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.