Głóg – jesienny superprodukt
W ogrodzie miłośnika prozdrowotnych roślin powinien znaleźć się głóg. Pięknie wygląda, kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje. Ma także szereg prozdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu.
Niegdyś symbol miłości i zdrowia, teraz nieco zapomniany, znów wraca na stoły, ponieważ wpływa na pracę jednego z najważniejszych organów naszego organizmu – serca.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź też: Dziennikarka szczerze o chorobie. "Płakałam, bo włosy wychodziły mi garściami"
Głóg - co to jest?
Głóg to krzew osiągający wysokość dwóch metrów, w maju i czerwcu zachwyca wyglądem oraz zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Nie wymaga specjalnej pielęgnacji i uprawy, dlatego porasta nie tylko przydomowe ogródki, ale także lasy oraz przydrożne pola.
W Polsce rosną dwa rodzaje rośliny: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Bardziej popularna jest odmiana dwuszyjkowa, której owoce przypominają małe czerwone jabłuszka, w środku których znajdziemy dwie lub trzy pestki. Owoce odmiany jednoszyjkowej są natomiast podłużne czerwone lub brązowe.
Zarówno jedne, jak i drugie gotowe są do zbioru jesienią, kiedy osiągną właściwą dojrzałość, ale nie będą jeszcze zbyt miękkie. Z kolei kwiatostany można zbierać na przełomie maja i czerwca.
Głóg - skład
Bogate w witaminy i składniki odżywcze są nie tylko owoce głogu, ale także jego kwiaty i liście. Kwiaty są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz soli mineralnych.
W głogu znajdziemy też mnóstwo witaminy PP oraz cennych flawonoidów charakteryzujących się działaniem przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Głóg zawiera także spore ilości błonnika i olejków eterycznych.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zdrowotne właściwości głogu
Ze względu na dużą zawartość witaminy C głóg odgrywa ważną rolę we wspieraniu odporności organizmu. Witamina C to cenny składnik, który pomaga w walce z przeziębieniem i grypą zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności. Witamina PP wpływa z kolei na właściwe działanie układu pokarmowego.
Nie tylko pomaga w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów, ale także dba o piękny i młody wygląd skóry. Zawartość olejków eterycznych działa uspokajająco i pomaga odprężyć się po stresującym dniu i dużym wysiłku. Głóg dba także o układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika daje możliwość pozbycia się uporczywych zaparć i poprawia perystaltykę jelit.
Jednak najważniejsze działanie prozdrowotne głóg zawdzięcza flawonoidom takim jak: witeksyna, apigenina, orientyna i izowiteksyna. Składniki te gwarantują działanie rozkurczające, dlatego sprawdzą się u kobiet cierpiących na dokuczliwe bóle menstruacyjne.
Głóg na serce
Zawarte w roślinie flawonoidy najkorzystniej wpływają jednak na układ krążenia. Rozkurczają naczynia krwionośne, w tym naczynia wieńcowe, które doprowadzają więcej utlenionej krwi do serca, dzięki czemu liczba skurczów się zwiększa, a serce pracuje wydajniej.
Flawonoidy wpływają też na naczynia krwionośne znajdujące się w mózgu. Dotleniają go i sprawiają, że lepiej pracuje. Warto więc sięgnąć po tę roślinę w czasie wytężonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Co ważne, preparaty z głogiem są dostępne bez recepty i nie wykazują ubocznych skutków.
Sprawdź również: Niewłaściwie przygotowane działają jak trucizna. Lepiej nie ryzykuj
Domowa apteka
Ani kwiaty, ani owoce głogu nie powinny być spożywane w formie surowej. Lepiej przygotować z nich napary czy konfitury, których codzienne stosowanie wspomoże pracę serca, pozwoli pozbyć się nerwobóli, usunie kołatanie serca i napady nerwicy. Warto wiedzieć, że decydując się na stosowanie głogu w medycynie naturalnej, terapię można wspomóc przyjmowaniem magnezu.
Wzmocni on działanie rośliny, wyreguluje ciśnienie krwi i ochroni naczynia krwionośne. W każdym sklepie zielarskim i w każdej aptece znajdziemy wiele preparatów i suplementów diety, w których główną rolę odgrywa głóg. Jeśli jednak chcemy mieć pewność dotyczącą naturalności przyjmowanych specyfików, zaopatrzmy się w wysuszone kwiaty i owoce głogu i przygotujmy z nich napary do picia. Aby wspomóc serce, wystarczy 2 łyżeczki suszonych kwiatów zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowany napar należy pić co najmniej 2 razy dziennie.
Wspomagająco w terapii miażdżycy warto przygotować odwar z kwiatów głogu. Dwie łyżeczki suszonych kwiatów zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Tak powstały odwar należy podzielić na 5 części i pić w ciągu całego dnia.
Aby zrelaksować organizm i przygotować go na sen, warto każdego wieczoru wpijać herbatkę przygotowaną z 2 łyżeczek suszonych owoców głogu zalanych wrzątkiem. Przed wypiciem należy poczekać 20 minut, aż herbata się zaparzy.