Gotowana pierś z kurczaka z warzywami
Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Potrawa pełna różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika. Błonnik ten sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości a ponadto reguluje prace jelit lecząc zaparcia. Dzięki odrobinie masła organizm bez problemu wchłonie witaminy A, D, E i K, czyli te które rozpuszczają się tylko w obecności tłuszczu. Korzystnie wpływają one na odporność organizmu, stan skóry i wzrok.
Składniki
- 15 dag mięsa z kurczaka,
- pęczek włoszczyzny,
- brukselka,
- sól, pieprz,
- ½ łyżeczki masła.
Sposób przygotowania
Jak z jednego kurczaka przygotować trzy dania?
Włoszczyznę oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić. Warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie wyjąć i osączyć. Do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować. Wyjąć na talerz i obłożyć warzywami. Na wierzchu położyć kawałek masła.
Komentarz
Danie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Może być spożywane nawet przez dzieci, osoby starsze oraz wspomagająco w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.