Goździkowiec korzenny – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Goździkowiec korzenny to krzew lub niewielkie drzewo z rodziny mirtowatych. Występuje w Indonezji, Azji, Sri Lance, Malezji oraz na Madagaskarze. Ze względu na właściwości, suszone pączki kwiatów goździkowca, tak zwane goździki, wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i lecznictwie. Jak działają? Jakie są wskazania do ich stosowania?

Goździkowiec korzenny ma cenne właściwości zdrowotne.Goździkowiec korzenny ma cenne właściwości zdrowotne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest goździkowiec korzenny?

Goździkowiec korzenny, znany także jako czapetka pachnąca, to gatunek rośliny z rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Rośnie dziko w Indonezji, Azji, Sri Lance, Malezji oraz na Madagaskarze. Jest uprawiany w krajach o klimacie równikowym. Największe plantacje goździkowca znajdują się na Półwyspie Malajskim, w Indonezji i na Madagaskarze oraz wyspach Oceanu Indyjskiego.

Eugenia caryophyllata to krzew lub nieduże drzewo dorastające do 12 m. Posiada eliptyczne liście, które są od spodu jaśniejsze, a od góry ciemnozielone. Posiadają gruczołki wytwarzające olejek goździkowy. Kwiaty goździkowca korzennego są różawożółte. Zebrane po trzy tworzą baldachokształtne kwiatostany. Owocem jest purpurowa jagoda.

Zastosowanie goździkowca korzennego

Z uwagi na właściwości, zarówno w kuchni, jak i lecznictwie, wykorzystuje się nierozwinięte, suszone pączki kwiatów goździkowca, tak zwane goździki. Zbiera się je w momencie, gdy pąki nie są jeszcze otwarte, ale osiągnęły odpowiednią wielkość, a podstawa kielicha rozwinie się w charakterystyczny sposób).

Wykorzystywany jest także olejek goździkowy. Pozyskuje się go z pąków kwiatowych goździkowca korzennego, na drodze destylacji z parą wodną. Goździkowiec korzenny to przede wszystkim roślina przyprawowa.

Pozyskiwane z niego goździki mają ciemnobrunatną barwę, piekący smak i charakterystyczny zapach. Używa się ich do aromatyzowania kompotów, konfitur, marynat, wypieków czy deserów.

Czapetka pachnąca jest stosowana również w lecznictwie, nie tylko w medycynie indyjskiej i chińskiej, ale i zachodniej, tak ziołolecznictwie, jak i stomatologii, również w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i perfumeryjnym.

Właściwości lecznicze goździkowca korzennego

Pączki goździkowca korzennego swoje właściwości zawdzięczają zawartości takich substancji jak etanol, tymol, flawonoidy, sterole, terpeny, kwasy fenolowe, witaminy A i C oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, sód, potas i fosfor.

Za prozdrowotne i lecznicze działanie rośliny odpowiada przede wszystkim obecny w olejku goździkowym eugenol (stanowi aż 90-95% surowca). To organiczny związek chemiczny z grupy fenoli.

Substancja ma właściwości antyseptyczne, pobudzające i rozkurczające, także przeciwbólowe, przeciwzapalne, znieczulające, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe. Eugenol występuje nie tylko w goździkach, ale także w innych roślinach, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe oraz bazylia.

Jakie są wskazania do wewnętrznego stosowania goździków? Te przede wszystkim sprawdzają się, gdy dokuczają zaburzenia trawienia, nieżyt jelit i żołądka, niestrawność, biegunka.

Goździki pobudzają apetyt, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych, a i poprawiają perystaltykę przewodu pokarmowego, przyśpieszając trawienie. To również naturalne leki przeciwrobacze i środki wiatropędne. Poza tym goździki wspomagają pracę wątroby i chronią ją przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a i pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi.

Zewnętrznie można stosować wyciągi z goździków, gdy problem stanowi:

  • stan zapalny błon śluzowych,
  • stan zapalny jamy ustnej,
  • nieprzyjemny zapach z jamy ustnej,
  • stan zapalny gardła, nosa,
  • wypryski hormonalne,
  • nadmierne pocenie się,
  • dokuczliwe symptomy reumatyzmu, takie jak na przykład ból.

Warto pamiętać, że goździki i olejek goździkowy to miejscowe środki przeciwbólowe (goździki żuje się w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy bólach zębów), ale i odkażające. To także silne antyoksydanty.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Olejek goździkowy, by nie szkodził, musi być odpowiednio stosowany. Ważne jest, by był używany z umiarem, a aplikowany bezpośrednio na skórę - koniecznie rozcieńczony. By nie stosować czystej formy olejku goździkowego, wystarczy wymieszać go z olejem jadalnym. W większych ilościach, zwłaszcza u osób wrażliwych, może bowiem wywoływać podrażnienia i alergie. Co ważne, goździków nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby chorujące na nowotwory, a także dzieci.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka