Bazylia – odmiany, właściwości, zastosowanie

Dlaczego bazylia zyskała tak dużą popularność w naszych kuchniach? W jakich potrawach najczęściej występuje bazylia? Przede wszystkim kojarzona jest jako dodatek do pomidorów, ale bazylia występuje również w mniej oczywistych połączeniach przykładowo nietypowym daniem są lody bazyliowe. Bazylia ma charakterystyczny anyżowy, korzenny i cynamonowy aromat i smak.

Bazylia – odmiany, właściwości, zastosowanieBazylia – odmiany, właściwości, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Odmiany bazylii

Bazylia to ponad 150 odmian, ale w polskich kuchniach najbardziej jest znanych ich 5: bazylia cytrynowa, bazylia pospolita, bazylia cynamonowa, bazylia czerwona i bazylia grecka. Podobnie jak mięta pieprzowa, tymianek, szałwia czy majeranek, bazylia należy do grupy ziół prowansalskich. Bazylia podobnie jak inne zioła jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, dlatego zalecana jest osobom chorym na cukrzycę.

Właściwości bazylii

Czy oprócz walorów smakowych bazylia ma inne właściwości? Zalety bazylii to przede wszystkim pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego. Bazylia systematycznie dodawana do dań wspiera proces oczyszczania nerek z toksyn. Właściwości bazylii to również wspomaganie pracy serca i redukcja stresu - obniża nadpobudliwość.

Bazylia w kompozycji z innymi zdrowymi składnikami znacznie zwiększa ich przyswajalność przez organizm. Zalecana jest w przypadku wzdęć i niestrawności, ponieważ zmniejsza skurcze żołądka, a także powoduje, że zwiększa się produkcja soku żołądkowego. Bazylia jest też naturalnym środkiem, który może zwiększyć apetyt.

Bazylia ma charakterystyczny korzenno - anyżkowy aromat
Bazylia ma charakterystyczny korzenno - anyżkowy aromat © 123RF

Przeczytaj także

Bazylia podawana w trakcie przeziębienia może obniżyć gorączkę i stany zapalne. Zalecana jest także kobietom karmiącym, ponieważ zwiększa laktację. Bazylia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.

Prawidłowo wyhodowana i pielęgnowana, bazylia to źródło nie tylko wielu minerałów, ale też i witamin dla przykładu: witaminy B2, witaminy A, witaminy C, kwasu foliowego, niacyny.

Jakie zastosowanie ma bazylia?

Jakie zastosowanie ma bazylia, czy bazylia może być tylko dodatkiem do dania? Jest to oczywiście niezastąpiony dodatek do dań z kuchni śródziemnomorskiej. Ponieważ ma bardzo charakterystyczny, bo wyraźny i mocno aromatyczny zapach, dlatego jest dodawana do zup, sałatek. Niektórzy dodają bazylię do mięs. Bazylia to również składnik oliwy z oliwek czy octu winnego.

Jednak bardzo ważne, aby pamiętać, że bazylia musi być dodana na samym końcu przygotowywania dania, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zaburzyć smak zioła. Bazylia powinna być też podawana jak jest świeża przy wysuszeniu niestety, ale straci swój zapach i aromat. Bazylia może być też dodawana do lodów czy deserów.

Są jeszcze inne zastosowania bazylii. Olejek eteryczny pozyskiwany z bazylii nadaje się do produkcji mydła czy perfum. Można również pozyskać sok z liści bazylii, który może być zastosowany jako naturalny środek na ugryzienia, ponieważ łagodzi świąd skóry i zmniejsza opuchliznę.

Ile kalorii ma świeża bazylia?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 3 g (5 liście)
Wartość energetyczna23,0 kcal0,58 kcal
Białko3,15 g0,08 g
Węglowodany2,65 g0,07 g
Cukier0,30 g0,01 g
Błonnik1,60 g0,04 g
Tłuszcz0,64 g0,02 g
Tłuszcze nasycone0,04 g0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone0,09 g0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone0,39 g0,01 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C18,00 mg0,45 mg
Równoważnik folianów68,0 µg1,70 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,00 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,08 mg0,00 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,90 mg0,02 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,21 mg0,01 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,16 mg0,00 mg
Witamina B9 - kwas foliowy68,0 µg1,70 µg
Witamina B4 - cholina11,40 mg0,29 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A5,275 i.u.132 i.u.
Witamina A264 µg RAE6,60 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten3,142 µg78,6 µg
Beta-kryptoksantyna46,0 µg1,15 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna5,650 µg141 µg
Witamina E0,80 mg0,02 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K415 µg10,37 µg
Wapń177 mg4,43 mg
Żelazo3,17 mg0,08 mg
Magnez64,0 mg1,60 mg
Fosfor56,0 mg1,40 mg
Potas295 mg7,38 mg
Sód4,00 mg0,10 mg
Cynk0,81 mg0,02 mg
Miedź0,39 mg0,01 mg
Mangan1,15 mg0,03 mg
Selen0,30 µg0,01 µg
Woda92,1 g2,30 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka