Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Grillowane banany z czekoladą
Banany na grillu można przyrządzać na różne sposoby. Jednym z pomysłów na ich przygotowanie może być połączenie z czekoladą. To danie z grilla jest przeznaczone dla osób, które uwielbiają bardzo słodkie smaki. Dodane goździki dodają bananom smaku i aromatu. ****
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na 2 godziny przed grillowaniem w skórce banana w jednym rządku wbij obok siebie (w odstępie 1 cm) goździki i włóż je do lodówki. Następnie, aby to danie z grilla było dokładnie wypieczone, należy trzymać go na ruszcie aż banany będą brązowe, a nawet zacznie wyciekać z nich sok w miejscu nakłuć. Po upieczeniu nadetnij skórkę banana z dwóch stron rzędu goździków i posyp je drobno posiekaną czekoladą i polej wybranym alkoholem.
Kalorie | 318,7 kcal |
---|---|
Białko | 3,5 g |
Tłuszcz | 10,7 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 52,2 g |
Błonnik | 3,1 g |
Witamina C | 13,5 mg |
Witamina A | 13,2 µg |