Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Grillowane gruszki z serem pleśniowym i żurawiną
Dania z grilla mogą być bardzo urozmaicone i łączyć różne smaki. Jeśli lubisz nowości, możesz spróbować grillowanych gruszek z serem pleśniowym lub żurawiną. To danie wegetariańskie z grilla nie jest zbyt słodkie, dlatego swobodnie można je zjeść jako deser po zjedzeniu kiełbaski lub karkówki. ****
Składniki:
- 4 twarde gruszki;
- ser pleśniowy;
- 8 łyżeczek dżemu z żurawiny (ewentualnie jarzębiny).
Sposób przygotowania:
Przekrój umyte gruszki na pół i usuń z nich pestki, ale nie obieraj ze skórki. Powstałe zagłębienie po wyjęciu pestki wypełnij łyżeczką dżemu i rozkruszonym serem, całość zawiń w folię aluminiową i grilluj do momentu, aż gruszki będą miękkie.
Kalorie | 227,8 kcal |
---|---|
Białko | 9,6 g |
Tłuszcz | 9,5 g |
Cholesterol | 29,2 mg |
Węglowodany | 29,6 g |
Błonnik | 3,7 g |
Witamina C | 13,8 mg |
Witamina A | 96,8 µg |