Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Grillowane gruszki z serem pleśniowym i żurawiną

Avatar placeholder
14.03.2017 14:18
Grillowane gruszki z serem pleśniowym i żurawiną
Grillowane gruszki z serem pleśniowym i żurawiną

Dania z grilla mogą być bardzo urozmaicone i łączyć różne smaki. Jeśli lubisz nowości, możesz spróbować grillowanych gruszek z serem pleśniowym lub żurawiną. To danie wegetariańskie z grilla nie jest zbyt słodkie, dlatego swobodnie można je zjeść jako deser po zjedzeniu kiełbaski lub karkówki. ****

Składniki:

  • 4 twarde gruszki;
  • ser pleśniowy;
  • 8 łyżeczek dżemu z żurawiny (ewentualnie jarzębiny).

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przekrój umyte gruszki na pół i usuń z nich pestki, ale nie obieraj ze skórki. Powstałe zagłębienie po wyjęciu pestki wypełnij łyżeczką dżemu i rozkruszonym serem, całość zawiń w folię aluminiową i grilluj do momentu, aż gruszki będą miękkie.

Kalorie227,8 kcal
Białko9,6 g
Tłuszcz9,5 g
Cholesterol29,2 mg
Węglowodany29,6 g
Błonnik3,7 g
Witamina C13,8 mg
Witamina A96,8 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze