Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Grillowane szaszłyki z warzyw
Grillowany szaszłyk nie musi oznaczać dania z mięsem. Bardzo łatwo jest przyrządzić danie z grilla oparte na samych warzywach. Poniżej znajduje się przepis na wybrany szaszłyk z grilla, ale w rzeczywistości możesz łączyć różne jarzyny i dowolnie zastępować je innymi, w zależności od tego, co posiadamy w lodówce. Przygotowanie szaszłyków jest niezwykle proste, gdyż wymaga jedynie pokrojenia warzyw i nałożenia ich na długą wykałaczkę.
Składniki:
- papryka w różnych kolorach;
- średniej wielkości pieczarki;
- ogórki;
- młoda cukinia;
- biała i czerwona cebula;
- oliwa, ewentualnie sos sojowy;
- pieprz;
- zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie).
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokrój w plasterki o podobnej wielkości i nałóż na długą wykałaczkę. Całość polej niewielką ilością oliwy lub sosu, posyp ziołami i przyprawami.
Kalorie | 164,3 kcal |
---|---|
Białko | 4,7 g |
Tłuszcz | 11,1 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 17,0 g |
Błonnik | 5,3 g |
Witamina C | 230,9 mg |
Witamina A | 834,0 µg |