Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Grillowane szaszłyki z warzyw

Avatar placeholder
Ewelina Stanios 14.03.2017 14:19
Grillowane szaszłyki z warzyw
Grillowane szaszłyki z warzyw

Grillowany szaszłyk nie musi oznaczać dania z mięsem. Bardzo łatwo jest przyrządzić danie z grilla oparte na samych warzywach. Poniżej znajduje się przepis na wybrany szaszłyk z grilla, ale w rzeczywistości możesz łączyć różne jarzyny i dowolnie zastępować je innymi, w zależności od tego, co posiadamy w lodówce. Przygotowanie szaszłyków jest niezwykle proste, gdyż wymaga jedynie pokrojenia warzyw i nałożenia ich na długą wykałaczkę.

Składniki:

  • papryka w różnych kolorach;
  • średniej wielkości pieczarki;
  • ogórki;
  • młoda cukinia;
  • biała i czerwona cebula;
  • oliwa, ewentualnie sos sojowy;
  • pieprz;
  • zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie).

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

 

 

Wszystkie warzywa pokrój w plasterki o podobnej wielkości i nałóż na długą wykałaczkę. Całość polej niewielką ilością oliwy lub sosu, posyp ziołami i przyprawami.

Kalorie164,3 kcal
Białko4,7 g
Tłuszcz11,1 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany17,0 g
Błonnik5,3 g
Witamina C230,9 mg
Witamina A834,0 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze