Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Grillowane ziemniaki z papryką i sosem barbecue
Przepisy wegetariańśkie są zazwyczaj bardzo proste w przygotowaniu i można je zrobić w krótkim czasie. Jednym z tradycyjnych smaków są grillowane ziemniaki z papryką i sosem barbecue. Są doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych i wysokokalorycznych dań mięsnych z grilla.
Składniki:
- 400 g ziemniaków;
- żółta papryka;
- oliwa z oliwek;
- przyprawa do dań z ziemniaków lub przyprawa do grilla;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w plasterki, polej odrobiną oliwy, posyp przyprawami i połóż na ruszcie. Po pewnym czasie połóż na ruszcie paprykę. Gdy grillowane warzywa będą gotowe, polej je sosem barbecue.
Kalorie | 198,5 kcal |
---|---|
Białko | 3,0 g |
Tłuszcz | 10,3 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 26,2 g |
Błonnik | 2,9 g |
Witamina C | 89,5 mg |
Witamina A | 265,3 µg |