Grillowanego mięsa nie popijaj alkoholem. Problemy z żołądkiem gwarantowane
Majówka to idealny czas na spędzanie czasu z rodziną i znajomymi przy grillu. W związku z tym lekarze alarmują – połączenie grillowanego mięsa z alkoholem szkodzi układowi pokarmowemu.
Specjaliści tłumaczą, że popijanie karkówki lub kiełbasy alkoholem bądź drinkami może prowadzić do zapalenia żołądka lub zapalenia trzustki.
Okazuje się jednak, że z tą opinią nie zgadzają się wszyscy. W jakiej formie alkohol podczas grillowania nam nie zaszkodzi?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Połącz jajko z odpowiednim składnikiem. Kilogramy polecą w dół
Karkówka i piwo
Majówka to idealny czas na spędzanie czasu z rodziną i znajomymi przy grillu. W związku z tym lekarze alarmują – połączenie grillowanego mięsa z alkoholem szkodzi układowi pokarmowemu.
Specjaliści tłumaczą, że popijanie karkówki lub kiełbasy alkoholem bądź drinkami może prowadzić do zapalenia żołądka lub zapalenia trzustki.
Okazuje się jednak, że z tą opinią nie zgadzają się wszyscy. W jakiej formie alkohol podczas grillowania nam nie zaszkodzi?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
W marynacie
Tematem zależności pomiędzy alkoholem a grillowanym mięsem zajął się hiszpańsko-portugalski zespół chemików. Wyniki ich badań opublikowano w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Przetestowano wieprzowinę w trzech marynatach: z jasnego piwa, z ciemnego piwa i bezalkoholowego piwa. Która okazała się najlepsza?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wyniki badań naukowców
Naukowcy z Hiszpanii udowodnili, że marynata z ciemnego piwa już po 4 godzinach ogranicza o 53 proc. liczbę kancerogennych substancji, które wydzielają się podczas smażenia mięsa na grillu.
Najgorzej wypadła marynata z piwem jasnym. Zneutralizowała tylko kilkanaście procent rakotwórczych związków.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Alkohol a ciężkostrawne jedzenie
Polacy najczęściej spożywają mięso z tłustą marynatą. Grillują je bezpośrednio na kratkach. To z kolei sprawia, że podczas obróbki termicznej wytwarzają się kancerogenne węglowodory.
Często słyszymy też, że alkohol ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków. Obalamy ten mit. Alkohol to kolejna toksyna, którą trujemy organizm.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pojawia się, gdy zbyt spędzasz czas przed komputerem. Niebezpieczna dolegliwość
Zdrowsza alternatywa
Czy grillowanie może być zdrowe? Oczywiście, że tak. Wystarczy grillować na aluminiowych tackach lub owijać mięso w folię do pieczenia. Smaczne są także ryby i warzywa oprószone ziołami.
Dietetycy polecają także pieczenie warzyw i mięsa w specjalnych naczyniach, np. w żeliwnych kociołkach stawianych na ogniu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.