Jedz razem z jajkami. Kilogramy polecą w dół
Uwielbiamy jajka. Są bogactwem witamin, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów. Powinny być więc jednymi z głównych produktów znajdujących się w naszej diecie. Niestety, wielu z nas z nich rezygnuje.
Dlaczego? Istnieją mylne opinie, że oprócz cennych składników, mają w sobie zbyt wiele cholesterolu.
Jajka powinniśmy jednak spożywać regularnie. W połączeniu z innymi produktami mogą spowodować utratę masy ciała. Na naszej liście znajdują się artykuły, które mamy w kuchni.
Będziecie zaskoczeni tymi efektami!
Zobacz także: Masz sucho w ustach i chce ci się pić. To może być objaw poważnej choroby
Awokado
Spożywanie tłuszczów nie zawsze powoduje u nas tycie. Te jednonienasycone zawarte w awokado wykazują odmienne właściwości. Regularne jedzenie go w połączeniu z jajkiem nie tylko doda nam energii na cały dzień, ale i podkręci metabolizm.
Awokado to też bogactwo kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Zawiera witaminy A, C, E i te z grupy B oraz kwas foliowy, magnez, wapń i fosfor. To idealny zamiennik masła czy margaryny.
Szpinak
Znudziła ci się zwykła jajecznica? Jajka usmaż na oleju kokosowym, a następnie dodaj do nich szpinak.
Liście nie tylko poprawią jej smak, ale i wzbogacą o mnóstwo składników odżywczych. To też moc żelaza niezbędnego do budowy mięśni. Są niskokaloryczne, więc możemy je spożywać bez ograniczeń.
Tylakoid zawarty w szpinaku hamuje głód oraz blokuje rozkładanie się tłuszczu w jelitach. Dzięki temu spowolnione zostaje trawienie.
Olej kokosowy
Masz ochotę na sadzone jajka? Zamiast masła, wybierz olej kokosowy. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe są metabolizowane lepiej niż w przypadku innych tłuszczów.
Nasz organizm wykorzystuje je więc do produkcji energii, a nie do gromadzenia się w tkankach. Olej kokosowy przyspiesza też przemianę materii.
To nie wszystko. Stosowanie go w potrawach znacznie obniża ich kaloryczność. Tłuszcz z kokosa sprawia także, że na dłużej czujemy się syci.
Czarna fasola
Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj połączenie czarnej fasolki z jajkiem.
Zawarty w tych warzywach błonnik sprawi, że na długo zapomnimy o głodzie. Dodatkowo włókno pokarmowe oczyści nasze jelita, zapobiegając odkładaniu się w nich zbędnych produktów przemiany materii.
W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na lekkie dania z jajkiem i czarną fasolką. Taki posiłek to dla nas też źródło pełnowartościowego białka.
Owsianka
Wiele osób dzień rozpoczyna mdłą owsianką. Na szczęście łatwo możemy to zmienić bez negatywnych skutków dla sylwetki. Płatki owsiane z jajkiem, bananem, miodem czy rodzynkami są nie tylko smaczne, ale i odchudzają.
Zawarta w nich skrobia bardzo powoli się rozkłada, hamując tym samym apetyt i przyspieszając proces spalania kalorii. Na owsiankę z jajkiem mogą sobie pozwolić również diabetycy. Indeks glikemiczny wynoszący 55 w połączeniu z bogactwem błonnika pozwala na utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- eatthis.com/