Grozi ci udar? Neurolog ma jedną ważną radę

Lekarze od lat jak mantrę powtarzają, że zdrowa dieta jest kluczowa w zapobieganiu udarowi mózgu. Osoby, które są w grupie ryzyka, powinny szczególnie zwracać na to uwagę. Kanadyjski profesor ostrzega, że żółtka jajek mogą być dla nich wyjątkowo szkodliwe. Dlaczego?

Żółtka mogą zwiększać ryzyko udaruŻółtka mogą zwiększać ryzyko udaru
Źródło zdjęć: © Getty Images, Facebook
Katarzyna Prus

Zapomnij o żółtkach

Do czynników ryzyka udaru mózgu należą m.in. cukrzyca, wysoki cholesterol i nadciśnienie. Osoby, które zmagają się z tymi dolegliwościami powinny więc szczególnie o siebie dbać i uważać na to, co jedzą.

Prof. David Spence, specjalista neurologii i farmakologii klinicznej z Robarts Research Institute przestrzega na łamach czasopisma "Stroke and Vascular Neurology" przed jedzeniem żółtek. Lekarz tłumaczy, że zawierają one fosfatydylocholinę. W wyniku procesów zachodzących w układzie pokarmowym, ta substancja jest przekształcana do N-tlenku trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic. To z kolei zwiększa ryzyko udaru.

Specjalista radzi więc, żeby osoby szczególnie narażone, całkowicie zrezygnowały z żółtek i jadły same białka. Podobny wniosek płynie z innych badań, m.in. prowadzonych w Grecji, które wykazały że jedno jajko dziennie pięciokrotnie zwiększa ryzyko udaru u osób z cukrzycą.

Potas ochroni cię przed udarem

Żółtka jajek są wyjątkowo szkodliwe dla osób narażonych na udar
Żółtka jajek są wyjątkowo szkodliwe dla osób narażonych na udar © Getty Images

O połowę wyższe ryzyko

Prof. Spence zauważył, że "nawet 10 g żółtek dziennie zwiększa ryzyko choroby wieńcowej o 54 proc.", a ta również sprzyja udarowi.

Jaka dieta pomaga chronić się przed udarem? Należy ograniczyć czerwone mięso na korzyść drobiu i ryb. Wskazana jest m.in. oliwa z oliwek, produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce. Należy unikać potraw smażonych w głębokim tłuszczu, cukru i rafinowanych ziaren.

Amerykańska agencja CDC odradza też nadmierne picie alkoholu, palenie papierosów oraz zbyt duże ilości soli (najlepiej jeśli to będzie maksymalnie łyżeczka dziennie).

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka