Trwa ładowanie...

Groźny glifosat w kaszach jaglanych. "Producenci zadeklarowali wycofanie z rynku"

To już kolejny raport na temat skażenia niebezpiecznym glifosatem kaszach jaglanych. Część producentów poprawiła jakość swoich produktów. Połowa kasz wciąż jednak zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki.

Zobacz film: "Polacy przyparci do muru. Restauracje i podmioty z branży hotelarskiej już ogłaszają upadłość"

spis treści

1. "Połowa kasz jaglanych nie powinna znaleźć się na półkach sklepowych"

To już trzeci raz, kiedy Fundacja Konsumentów bierze pod lupę jakość kasz jaglanych, które są powszechnie sprzedawane w polskich sklepach. Od 2019 roku w kaszach niezmiennie wykrywane były pozostałości glifosatu. Wyjątek stanowiły tylko produkty eko, które w każdej edycji badań były "czyste".

"Połowa kasz jaglanych nie powinna znaleźć się na półkach sklepowych"
"Połowa kasz jaglanych nie powinna znaleźć się na półkach sklepowych" (Getty Images)

Glifosat to główny składnik Roundupu, kontrowersyjnego środka chwastobójczego. Rolnicy od lat używają go, ponieważ skutecznie wysusza rośliny i nie pozwała im pleśnieć. Straty są mniejsze, a zbiory łatwiejsze. Problem polega na tym, że glifosat jest szkodliwy dla zdrowia.

Najnowszy raport wykazał, że liczba zanieczyszczonych kasz zmniejszyła się o połowę.

"Niestety, na rynku wciąż znajdziemy produkty niebezpieczne dla zdrowia, które nie powinny znaleźć się na półkach sklepowych" - czytamy na stronie Fundacja Konsumentów.

2. Najwyższy dopuszczalny poziom glifosatu przekroczony 5-krotnie

Badaniom zostały poddane następujące kasze jaglane - Plony Natury z sieci Biedronka, Cenos - Ekowital, Janex - Kuchnia Lidla, Kupiec, Melvit, NaturAvena, Sonko oraz Sante.

Badania przeprowadziło akredytowane laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Zanieczyszczenie glifosatem zostało wykryte w kaszach jaglanych wyprodukowanych przez firmy Janex (PPH Janex Jan Ciupak Leszek Ciupak Sp.), Sante (A. Kowalski Sp. J.) oraz Sonko (Sonko Sp. z o.o.). Przy czym w przypadku ostatniego producenta najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości glifosatu był przekroczony pięciokrotnie.

"To już trzecie badanie kasz jaglanych, w którym produkt firmy Sonko Sp. z o.o. przekracza Najwyższy Dopuszczany Poziom (NDP) glifosatu. We wszystkich dotychczasowych badaniach produkty tego producenta zawierały pozostałości glifosatu. Dotyczy to zarówno kasz jaglanych, jak i badanych wcześniej kasz gryczanych" - podkreśla Fundacja Konsumentów.

Zaskakująca jest poprawa jakości kaszy sprzedawanej w sieci Biedronka.

"W poprzednim badaniu wynik był wręcz katastrofalny (odnotowano ponad 46-krotne przekroczenie normy), natomiast próbki pobrane do pozostałych dwóch badań były nieskażone. Być może jest to efektem zbadania tym razem próbki innego producenta, który dostarczył kaszę dla Biedronki" - wyjaśniają autorzy raportu.

Fundacja Konsumentów poinformowała o wykryciu pozostałości glifosatu zarówno Głównego Inspektora Sanitarnego, jak i producentów kaszy.

"Po naszej interwencji firmy Janex i Sonko zadeklarowały wycofanie z rynku partii kasz jaglanych, z których pochodziły badane próbki" - podkreślają.

3. Sonko wydało oświadczenie

Firma Sonko od razu zareagowała na publikacje.

"Przede wszystkim chcemy przeprosić wszystkich konsumentów. Jest nam bardzo przykro, że w kaszy jaglanej naszej marki wykryto poziom glifosatu przekraczający dopuszczalną normę. Czujemy się bardzo zaniepokojeni sytuacją, ponieważ przed zakupem wskazanej partii surowca zweryfikowaliśmy dokumenty od naszych dostawców, w których oświadczali, że pochodzi on z upraw, w których glifosat stosuje się zgodnie z wytycznymi producenta.

Niezwłocznie, po otrzymaniu informacji, że w naszej kaszy jaglanej mogą być przekroczone normy glifosatu, podjęliśmy decyzję o wycofaniu tej partii kaszy z rynku. Zleciliśmy również dodatkowe badanie wskazanej w raporcie partii kaszy, celem weryfikacji prawidłowości wyników badań przekazanych nam przez dostawców surowca."

Producent podjął działania.

"Zapewniamy, że zdrowie konsumenta jest dla nas priorytetem. Dlatego mając na uwadze powracające problemy z poziomem glifosatu w uprawianych na naszym rynku surowcach, z których produkuje się kasze, zdecydowaliśmy o wprowadzeniu szeregu procedur, w tym dodatkowych badań wszystkich partii zboża i innych surowców, które kupujemy od dostawców. Ich celem jest wychwycenie każdej dostawy surowca, który nie spełnia norm.

Wszyscy jednak musimy mieć świadomość, że glifosat do surowca trafia na polu, a jego badania są bardzo trudne z uwagi na charakter produktu (duże rozdrobnienie i niejednorodność ziarna). Z tego względu podejmujemy również dodatkowe działania, których celem jest wyeliminowanie z rynku nieuczciwych producentów zboża."

4. Co to jest glifosat?

Glifosat to związek organiczny z grupy fosfonianów, stosowany zwykle w postaci soli amonowej lub sodowej jako aktywny składnik środków zwalczających chwasty – herbicydów. Został wprowadzony na rynek w roku 1974 przez firmę Monsanto jako składnik herbicydu Roundup. . W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała glifosat za substancję o prawdopodobnym o działaniu rakotwórczym. Badania prowadzone m.in. przez prof. Lianne Sheppard z University of Washington wykazały, że glifosat zwiększa ryzyko nowotworów o ponad 40 proc.

Inne analizy sugerują, że ma on również negatywny wpływ na bakterie układu pokarmowego, a w efekcie problemy trawienne, zaburzenia hormonalne, autyzm, chorobę Alzheimera, depresję, chorobę Parkinsona oraz choroby wątroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.