Gruszka miłosna i jajko krzewiaste dodadzą ci zdrowia
W tym warzywie nie ma nic nudnego: jego struktura i piękny kolor skórki cieszą oko, a trudny do zdefiniowania, nieco orzechowy smak, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Równie frapujące są jego nazwy: psianka podłużna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, czy też popularniejsze: oberżyna i bakłażan.
Jest cenione także za wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wartości odżywcze bakłażana
Wspaniałe korzyści zdrowotne bakłażanów wynikają przede wszystkim z zawartości witamin, minerałów i składników odżywczych.
Oberżyny są bogate w witaminy C, K, B6, tiaminę, niacynę, magnez, fosfor, miedź, błonnik, kwas foliowy, potas i mangan.
Zawierają niewiele cholesterolu i tłuszczu nasyconego.
Zrzucenie wagi
Bakłażany prawie nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu, dlatego są polecane osobom, które próbują zrzucić zbędne kilogramy lub walczą z otyłością.
Ze względu na błonnik warzywo jest bardzo sycące: hamuje on wydzielanie greliny, czyli hormonu, który przekazuje informacje do mózgu o tym, że jesteśmy głodni.
Trawienie
Bakłażany, podobnie jak wiele innych warzyw są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego elementu prawidłowej diety.
Błonnik ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia przewodu pokarmowego, jak również dla prawidłowej perystaltyki.
Błonnik to substancja balastowa, dzięki której pokarm łatwiej przechodzi przez przewód pokarmowy.
Stymuluje on perystaltyczne ruchy w jelitach, skurcze mięśni gładkich, które to ''przesuwają'' żywność przez organizm.
Co więcej, błonnik pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają wchłanianie składników pokarmowych i przetwarzanie żywności.
Anemia
Niedobór żelaza może być bardzo niebezpieczny dla ogólnego stanu zdrowia i może objawiać się anemią.
Częste jej symptomy to bóle głowy, migreny, zmęczenie, osłabienie i depresja.
Spożywanie żywności bogatej w żelazo pomaga zapobiegać niedokrwistości i z nią walczyć.
Bakłażany są dobrym źródłem żelaza. Oprócz tego są bogate w miedź, czyli kolejny niezbędny element składowy czerwonych krwinek.
Bez tych dwóch pierwiastków liczba czerwonych krwinek w organizmie będzie stale spadać, ponieważ te istniejące są na bieżąco zużywane.
Dbając o lepszą jakość czerwonych ciałek krwi krążących w twoich żyłach, zapewnisz sobie zauważalny wzrost energii i siły oraz znacznie obniżysz uczucie zmęczenia lub stresu.
Praca mózgu
Bakłażany to doskonałe źródło składników odżywczych, które od dawna znane są ze wspomagania aktywności poznawczej i ogólnego stanu zdrowia psychicznego.
Są one w stanie nie tylko chronić organizm przed działaniem wolnych rodników i oczyszczać ciało oraz mózg z toksyn, ale również zwiększają przepływ krwi do mózgu.
Dostarczając więcej bogatej w tlen krwi, wspomagają neurogenezę (powstawanie nowych komórek nerwowych), co z kolei wpływa na poprawę pamięci i zdolności analitycznego myślenia.
Potas zawarty w oberżynach działa jak środek rozszerzający naczynia krwionośne, również wspomagając pracę mózgu.
Podsumowując, warzywo w pełni zasługuje na kolejną ciekawą nazwę, np.''sprzymierzeniec mózgu''.