Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Grzanki z tofu

Avatar placeholder
18.06.2015 15:13
Grzanki z tofu
Grzanki z tofu

Twarożek sojowy tofu jest jednym z głównych składników pikantnej kuchni syczuańskiej. Zaczyna także bić rekordy popularności wśród sympatyków kuchni wegetariańskiej (ze względu na niskokaloryczność i dużą zawartość pełnowartościowego białka). Otrzymał nawet opinię najzdrowszego produktu żywieniowego. Tofu podawane na zimno z czosnkiem lub gotowane w zupach czy kremach warzywnych jest ciekawą alternatywą dla osób, które nie lubią pić mleka.

Składniki:

  • tofu,
  • 4/6 kromek razowego chleba (dla 2/3 grzanek),
  • odrobina koncentratu pomidorowego (ew. keczupu),
  • 2 średnie pieczarki,
  • cebulka (ew. czerwona cebulka),
  • świeża natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber (ew. bazylia lub zioła prowansalskie).

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W zależności od tego, czy chcesz przygotować grzanki w piekarniku, czy sandwicherze, ustaw piekarnik na 170 stopni albo włącz sandwicher, żeby się powoli nagrz ewał.

Następnie kromki chleba razowego dobierz parami, tak aby tworzyły „szkolną kanapkę” (jeśli chcesz zrobić grzanki w piekarniku to wystarczą pojedyncze kromki). Każdą z par kromek posmaruj po wewnętrznych stronach cienką warstwą koncentratu pomidorowego lub keczupu. A potem nakładaj kolejno: plasterki tofu (najlepiej wędzonego, ale może być też naturalny lub marynowany), plasterki pieczarek, piórka cebuli. Całość posyp cząbrem, solą i pieprzem w zależności od gustu, a na koniec udekoruj listkami świeżej natki. Tak przygotowane grzanki włóż do piekarnika na ok.10 minut.

Jeśli korzystasz z sandwichera, przygotowaną grzankę przykryj drugą połową „kanapki”, posmaruj po wierzchu odrobiną oliwy lub masła, wsadź do nagrzanego tostera i zapiecz.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze