Grzanki z tofu
Twarożek sojowy tofu jest jednym z głównych składników pikantnej kuchni syczuańskiej. Zaczyna także bić rekordy popularności wśród sympatyków kuchni wegetariańskiej (ze względu na niskokaloryczność i dużą zawartość pełnowartościowego białka). Otrzymał nawet opinię najzdrowszego produktu żywieniowego. Tofu podawane na zimno z czosnkiem lub gotowane w zupach czy kremach warzywnych jest ciekawą alternatywą dla osób, które nie lubią pić mleka.
Składniki:
- tofu,
- 4/6 kromek razowego chleba (dla 2/3 grzanek),
- odrobina koncentratu pomidorowego (ew. keczupu),
- 2 średnie pieczarki,
- cebulka (ew. czerwona cebulka),
- świeża natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, cząber (ew. bazylia lub zioła prowansalskie).
Sposób przygotowania:
W zależności od tego, czy chcesz przygotować grzanki w piekarniku, czy sandwicherze, ustaw piekarnik na 170 stopni albo włącz sandwicher, żeby się powoli nagrz ewał.
Następnie kromki chleba razowego dobierz parami, tak aby tworzyły „szkolną kanapkę” (jeśli chcesz zrobić grzanki w piekarniku to wystarczą pojedyncze kromki). Każdą z par kromek posmaruj po wewnętrznych stronach cienką warstwą koncentratu pomidorowego lub keczupu. A potem nakładaj kolejno: plasterki tofu (najlepiej wędzonego, ale może być też naturalny lub marynowany), plasterki pieczarek, piórka cebuli. Całość posyp cząbrem, solą i pieprzem w zależności od gustu, a na koniec udekoruj listkami świeżej natki. Tak przygotowane grzanki włóż do piekarnika na ok.10 minut.
Jeśli korzystasz z sandwichera, przygotowaną grzankę przykryj drugą połową „kanapki”, posmaruj po wierzchu odrobiną oliwy lub masła, wsadź do nagrzanego tostera i zapiecz.