Trwa ładowanie...

Grzyby, które mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL

 Katarzyna Gałązkiewicz
26.09.2021 13:45
Grzyby, które mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL
Grzyby, które mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL (Getty Images)

Cholesterol LDL nazywany jest potocznie złym cholesterolem. Jego zbyt wysoki poziom należy do czynników ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału serca czy udaru mózgu. Istnieje kilka znanych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu, a niektóre badania sugerują, że pomocne mogą okazać się grzyby linzghi - stosowane w krajach azjatyckich od ponad 2 tys. lat.

spis treści

1. Co się dzieje z organizmem, kiedy poziom cholesterolu jest za wysoki?

Zbyt duża ilość cholesterolu może blokować naczynia krwionośne. Zwiększa także ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Pierwszymi sygnałami za wysokiego poziomu cholesterolu może być częsty ból nóg i zmęczenie nawet podczas minimalnej ilości ruchu w ciągu dnia.

Obniżanie poziomu cholesterolu najlepiej zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Jedne z badań dowodzą, że pomocne może okazać się włączenie do diety grzybów lingzhi, znanych również jako reishi. Jest to rodzaj grzyba często chwalony za swoje prozdrowotne właściwości. Co więcej, właściwości zdrowotne grzybów reishi są wykorzystywane w medycynie naturalnej w krajach azjatyckich od ponad 2 tysięcy lat.

Istnieją badania przeprowadzone przez naukowców z Bellarmine University, które dowodzą, że grzyby reishi mogą działać przeciwnowotworowo. Dzieje się tak dlatego, że zawierają polisacharydy i saponiny, które zmniejszają namnażanie komórek nowotworowych. Najnowsze badania dowodzą, że grzyby te mogą również obniżać poziom "złego" cholesterolu.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
Grzyby reishi
Grzyby reishi (Getty Images)

2. Badania dotyczące wpływu grzybów na obniżenie cholesterolu

Na łamach portalu PubMed.gov ukazały się badania, które dotyczą wpływu grzybów reishi na cholesterol. Badania trwały 12 tygodni, wzięło w nich udział 26 osób. Badani otrzymywali dziennie 1,44 g grzybów Lingzhi. Na podstawie wyników analiz stwierdzono, że grzyby reishi mogą zwiększać "dobry", czyli cholesterol HDL i obniżać poziom trójglicerydów.

Ale to nie jedyna zaleta grzybów Lingzhi.

"Poprzednie wyniki badań wskazują również, że Lingzhi mogą mieć łagodne działanie przeciwcukrzycowe i potencjalnie poprawiać dyslipidemię związaną z cukrzycą" – zauważyli naukowcy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze