Trwa ładowanie...

Grzyby trujące – działanie, przykłady, objawy zatrucia

Avatar placeholder
13.04.2021 10:16
Grzyby trujące łatwo pomylić z tymi jadalnymi
Grzyby trujące łatwo pomylić z tymi jadalnymi

Bardzo często ludzie, którzy nie są doświadczonymi grzybiarzami do swojego koszyka wrzucają nie te grzyby, co potrzeba. Konsekwencje takich działań grzybiarzy-amatorów mogą być tragiczne, ponieważ grzyby trujące są niemal identyczne jak te jadalne. Ze względu na zawartość substancji trujących oraz działania związków toksycznych na organizm, grzyby dzielimy na trujące oraz śmiertelnie trujące.

spis treści

1. Grzyby trujące – działanie

Grzyby śmiertelnie trujące uszkadzają wątrobę, nerki, a w następnej kolejności śledzionę oraz serce. Zawierają takie trujące jady jak: amanityna, falloidyna, giromitryna, orelanina. W tej grupie grzybów wyróżniamy takie grzyby trujące jak: muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity, muchomor zielonawy, muchomor wiosenny, piestrzenica kasztanowata, zasłonak rudy i zasłonak brodaty.

Grzyby trujące zawierają trujące jady i mogą doprowadzić do śmierci
Grzyby trujące zawierają trujące jady i mogą doprowadzić do śmierci

Grzyby trujące z kolei zawierają toksyczną muskarynę, przez co dochodzi do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego oraz układu przywspółczulnego.

Zobacz film: "Grzyby trujące - toksyna w muchomorze czerwonym"

Przy zatruciu widoczne są objawy muskarynowe czyli: ślinotok, zwolnienie akcji serca, zaburzenia oddychania, łzawienie.

Do tej grupy należą takie grzyby trujące jak: strzępiaki, lejkówka jadowita i strumykowa, muchomor czerwony i plamisty, wieruszka zatokowata, krowiak podwinięty, maślanka wiązkowa, czubajka czerwieniejąca, czernidłak pospolity.

2. Grzyby trujące – przykłady

Jednym z najbardziej znanych grzybów trujących jest muchomor czerwony. Ze względu na swój bardzo charakterystyczny wygląd ten grzyb trujący rzadko mylony jest z grzybem jadalnym, dlatego do zatruć dochodzi niezbyt często.

Podczas grzybobrania rodzice powinni w szczególności uważać na dzieci, ponieważ muchomor czerwony przyciąga swoim wyglądem, a zjedzony na surowo daje silne objawy zatrucia muskarynowego.

Posiada delikatny miąższ o łagodnym smaku, dlatego nie trudno o zatrucie, szczególnie w przypadku maluchów. Po zjedzeniu tego grzyba należy niezwłocznie udać się do najbliższego lekarza.

Poznaj 8 przepisów na pyszne dania z grzybami
Poznaj 8 przepisów na pyszne dania z grzybami [9 zdjęć]

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się pyszne jabłka, dorodne dynie oraz fioletowe śliwki

zobacz galerię

3. Grzyby trujące – objawy zatrucia

Podstawowymi objawami zatrucia grzybami trującymi są: biegunka, wymioty, nudności. Występują też objawy, których nie łączymy z zatruciem takie jak: łzawienie, ból głowy, zapaść, uczucie gorąca, spadek ciśnienia.

Najczęściej objawy zatrucia grzybami trującymi możemy zauważyć po około 5 godzinach od zjedzenia potrawy. Występują jednak takie grzyby trujące jak zasłoniak rudy, którego toksyny uszkadzają nerki. Zjedzenie tego grzyba daje objawy po około 14 dniach. Bez względu na to, który grzyb trujący wywołał niepokojące objawy, konieczna jest niezwłoczna konsultacja u lekarza lub w najbliższym szpitalu.

Zobacz także:

Jeśli zauważymy niepokojące objawy zatrucia grzybami trującymi, niezwłocznie należy udać się do lekarza. Dobrze jest wziąć ze sobą resztki potrawy oraz resztki grzybów trujących. Pomoże to w zidentyfikowaniu toksyny, która nas zatruła. Ułatwi również lekarzom podjęcie odpowiedniego sposobu leczenia.

Ważne jest, aby zatrucia grzybami trującymi nie leczyć się na własną rękę, ponieważ z zatruciem nie poradzimy sobie sami. Jeśli dojdzie do zatrucia muchomorem sromotnikowym, mamy małe szanse na przeżycie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze