Grzyby trujące – działanie, przykłady, objawy zatrucia
Bardzo często ludzie, którzy nie są doświadczonymi grzybiarzami do swojego koszyka wrzucają nie te grzyby, co potrzeba. Konsekwencje takich działań grzybiarzy-amatorów mogą być tragiczne, ponieważ grzyby trujące są niemal identyczne jak te jadalne. Ze względu na zawartość substancji trujących oraz działania związków toksycznych na organizm, grzyby dzielimy na trujące oraz śmiertelnie trujące.
1. Grzyby trujące – działanie
Grzyby śmiertelnie trujące uszkadzają wątrobę, nerki, a w następnej kolejności śledzionę oraz serce. Zawierają takie trujące jady jak: amanityna, falloidyna, giromitryna, orelanina. W tej grupie grzybów wyróżniamy takie grzyby trujące jak: muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity, muchomor zielonawy, muchomor wiosenny, piestrzenica kasztanowata, zasłonak rudy i zasłonak brodaty.
Grzyby trujące z kolei zawierają toksyczną muskarynę, przez co dochodzi do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego oraz układu przywspółczulnego.
Przy zatruciu widoczne są objawy muskarynowe czyli: ślinotok, zwolnienie akcji serca, zaburzenia oddychania, łzawienie.
Do tej grupy należą takie grzyby trujące jak: strzępiaki, lejkówka jadowita i strumykowa, muchomor czerwony i plamisty, wieruszka zatokowata, krowiak podwinięty, maślanka wiązkowa, czubajka czerwieniejąca, czernidłak pospolity.
2. Grzyby trujące – przykłady
Jednym z najbardziej znanych grzybów trujących jest muchomor czerwony. Ze względu na swój bardzo charakterystyczny wygląd ten grzyb trujący rzadko mylony jest z grzybem jadalnym, dlatego do zatruć dochodzi niezbyt często.
Podczas grzybobrania rodzice powinni w szczególności uważać na dzieci, ponieważ muchomor czerwony przyciąga swoim wyglądem, a zjedzony na surowo daje silne objawy zatrucia muskarynowego.
Posiada delikatny miąższ o łagodnym smaku, dlatego nie trudno o zatrucie, szczególnie w przypadku maluchów. Po zjedzeniu tego grzyba należy niezwłocznie udać się do najbliższego lekarza.
3. Grzyby trujące – objawy zatrucia
Podstawowymi objawami zatrucia grzybami trującymi są: biegunka, wymioty, nudności. Występują też objawy, których nie łączymy z zatruciem takie jak: łzawienie, ból głowy, zapaść, uczucie gorąca, spadek ciśnienia.
Najczęściej objawy zatrucia grzybami trującymi możemy zauważyć po około 5 godzinach od zjedzenia potrawy. Występują jednak takie grzyby trujące jak zasłoniak rudy, którego toksyny uszkadzają nerki. Zjedzenie tego grzyba daje objawy po około 14 dniach. Bez względu na to, który grzyb trujący wywołał niepokojące objawy, konieczna jest niezwłoczna konsultacja u lekarza lub w najbliższym szpitalu.
Zobacz także:
Jeśli zauważymy niepokojące objawy zatrucia grzybami trującymi, niezwłocznie należy udać się do lekarza. Dobrze jest wziąć ze sobą resztki potrawy oraz resztki grzybów trujących. Pomoże to w zidentyfikowaniu toksyny, która nas zatruła. Ułatwi również lekarzom podjęcie odpowiedniego sposobu leczenia.
Ważne jest, aby zatrucia grzybami trującymi nie leczyć się na własną rękę, ponieważ z zatruciem nie poradzimy sobie sami. Jeśli dojdzie do zatrucia muchomorem sromotnikowym, mamy małe szanse na przeżycie.