Guma guar to popularny zagęstnik. Sprawdź, czy jest bezpieczna dla zdrowia (WIDEO)
Guma guar to najczęściej stosowany środek stabilizujący i zagęszczający. Na etykiecie oznaczona jest jako E 412. Znajdziemy ją praktycznie w każdym rodzaju żywności, jest też składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie.
Guma guar najczęściej znajduje się w takich produktach, jak pieczywo, ser topiony, majonez, słodkie i owocowe jogurty, żelki, napoje słodkie, pudding, lody, sosy, keczup, musztarda, ciasta, a także przetwory mięsne.
Czy spożywanie jej w nadmiarze może mieć negatywny skutek? Zobacz wideo i dowiedz się wszystkiego na temat gumy guar.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące oznaczeń na listach składników, zobacz naszą podpowiedź.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl