Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Guma guar - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze

Avatar placeholder
02.11.2021 14:09
Guar - roślina
Guar - roślina (123rf)

Guma guar to substancja, którą bardzo często możemy zobaczyć na etykietach różnych produktów spożywczych. Nazwa guma guar brzmi nieco orientalnie i dla wielu może być bardzo zagadkowa. Dlatego wiele osób zastanawia się jaką właściwie rolę guma guar spełnia w przemyśle? I czy guma guar jest bezpieczna dla zdrowia?

spis treści

1. Gdzie wystepuję guma guar?

Guma guar pozyskiwana jest z nasion jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych - Cyamopsis tetragonoloba, powszechnie nazywanej guarem.

Guar rośnie głównie na terenach pustynnych i uprawiany jest głównie w Indiach. Z tego kraju pochodzi aż 85 proc. światowych zbiorów gumy guar, 14 proc. pochodzi zaś z Pakistanu. Pozostała część pozyskiwana jest w USA, Australii i Afryce.

Przez dużą zawartość białka w tej roślinie, kiedyś guar używany był jako pasza dla zwierząt.

Zobacz film: "Produkty pochodzenia roślinnego"

Zainteresowanie nasionami guaru rozwinęło się dopiero po zakończeniu II wojny światowej, kiedy poszukiwano zamiennika dla popularnego karobu, który był wtedy używany w przemyśle tekstylnym.

Guma guar okazała się być idealnym substytutem karobu i od tego czasu bardzo szybko znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle.

2. Właściwości gumy guar

Jedną z największych zalet gumy guar jest zdolność do wytwarzania roztworów rozcieńczonych o bardzo dużej lepkości, dzięki czemu guma guar jest jednym z najpopularniejszych zagęstników w przemyśle.

Mimo swojej dużej gęstości, guma guar jest rozpuszczalna w wodzie. Substancja zwiększa również możliwości żelowania innych substancji.

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit
7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit [8 zdjęć]

Wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności w brzuchu – z tymi objawami zmagamy się obecnie bardzo często. Powody

zobacz galerię

3. Szerokie zastosowanie w przemyśle

Guma guar ma bardzo wiele zastosowań. Jest naturalną substancją dodawaną do żywności, gdzie kryje się pod symbolem E412. Do produktów spożywczych gumę guar dodaje się głównie w celu żelowania, stabilizowania, emulgowania i zagęszczania substancji.

Używa się jej zazwyczaj w stężeniu 1 g gumy guar na 100 g produktu.

Guma guar znajduje się w takich produktach, jak:

  • ser topiony,
  • słodkie i owocowe jogurty,
  • majonez,
  • napoje słodkie,
  • pudding,
  • żelki,
  • lody,
  • sosy,
  • keczup,
  • musztarda,
  • pieczywo,
  • ciastka i inne wyroby cukiernicze,
  • przetwory mięsne.

Bardzo często guma guar jest dodawana do produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych. Guma guar zapewnia większą wydajność wytworzonego ciasta, lepszą podatność na obróbkę, poprawia rozciągliwość, wzrost i objętość ciasta, a także zmiękcza i nadaje mu puszystości.

Dodatkowo guma guar zatrzymuje w tych wyrobach wodę, dzięki czemu pieczywo może dłużej utrzymać świeżość. Guma guar stosowana jest szczególnie często w produkcji ciast mrożonych.

Guma guar w przemyśle farmaceutycznym jest dodawana jako składnik do leków, który zwiększa wytrzymałość mechaniczną produktu. D

odatkowo guma guar spowalnia uwalnianie leku i zmniejsza szybkość przenikania leku przez naczynia krwionośne, dzięki temu niektóre tabletki działają nawet przez cały dzień.

Guma guar jest również dodawana do maści, w których zapobiega rozwarstwiania się substancji i składników.

Guma guar jest w kosmetyce dodawana głownie do szamponów, w których zapewnia stabilność piany i odpowiednią gęstość, w kremach, dając stabilizację emulsji, a także [pastach do zębów.

W przemyśle guma guar jest używana do farbowania ubrań, dzięki czemu mają intensywniejsze kolory. Guma guar jest również jednym ze składników papieru, który zapewnia mu wzmocnienie i odpowiednią gęstość.

Zobacz także

4. Guma guar a zdrowie

Guma guar może spełniać rolę rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik nadaje jej właściwości o działaniu przeczyszczającym. Dlatego bardzo często produkty zawierające gumę guar są polecane osobom będącym na diecie. Niestety guma guar w nadmiarze powoli wykańcza nasz organizm. Częste biegunki wyniszczają jelita, a w rezultacie mogą je poważnie uszkodzić. Guma guar powinna być spożywana z umiarem, ponieważ powoduje bolesne wzdęcia i uciążliwe mdłości. Dotychczas jednak nie zostały jeszcze sformułowane normy dotyczące maksymalnej ilości spożywania gumy guar.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze