Zapotrzebowanie na białko – od czego zależy i ile wynosi?
Zapotrzebowanie na białko jest wartością, która zależy od kilku czynników. To nie tylko wiek czy masa ciała, ale i stan zdrowia czy tryb życia. Dlaczego warto wiedzieć, jaka podaż tego makroskładnika jest optymalna? Jaką funkcję pełni białko i skąd je pozyskiwać?
W tym artykule:
Zapotrzebowanie na białko – od czego zależy?
Zapotrzebowanie na białko zależy od kilku czynników. To między innymi wiek i masa ciała, ale i aktywność fizyczna, stan fizjologiczny (ciąża, karmienie), gospodarka energetyczna organizmu i kondycja organizmu, ale i wartość odżywcza białka.
Należy również wiedzieć, że zapotrzebowanie na białko, wyrażane w gramach na kilogram masy ciała, wzrasta po przebytych chorobach. Z uwagi na różnice w masie mięśniowej i metabolizmie wyższe zapotrzebowanie na białko mogą mieć mężczyźni. Więcej białka potrzebują także kobiety w ciąży i w okresie laktacji, sportowcy i osoby o znaczącej aktywności fizycznej, także osoby starsze oraz organizmy rozwijające się.
U dzieci i młodzież, zapotrzebowanie na białko wzrasta wraz z wiekiem. U dziewcząt potrzeby te zwiększają się do 13. roku życia, natomiast u chłopców tempo wzrostu na białko utrzymuje się nawet do 18. roku życia.
Białko wytwarzane z owadów może rozwiązać problem deficytu białka zwierzęcego na świecie
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko?
Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na białko jest zależne od wieku, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego organizmu. Jakie jest zalecane dzienne zapotrzebowanie na białko dla przeciętnej osoby?
Jeśli chodzi o zalecane dzienne spożycie białka, to:
- dla osób dorosłych wynosi 0,9 g/kg masy ciała/dobę,
- osoby powyżej 65 r. ż. powinny spożywać co najmniej 1g białka na kilogram masy ciała. W starszym wieku zwiększone zapotrzebowanie na białko wynika z ubytku tkanki mięśniowej, zwiększonego metabolizmu białek ustrojowych, zaburzeń trawienia i wchłaniania,
- gdy występują objawy niedożywienia lub chorób przewlekłych, trzeba dostarczać organizmowi co najmniej 1,2 g/kg masy ciała, w uzasadnionych przypadkach nawet do 1,5 g/kg masy ciała /dzień). Obecność nowotworu sprawia, że zawartość białka w diecie trzeba zwiększyć nawet do 2 g/kg mc/d,
- dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej i sportowców normą jest od 1,4 do 2 g białka na kilogram masy ciała na dobę.
Jednocześnie w przypadku takich chorób jak na przykład kamica nerkowa, w zależności od stopnia niewydolności narządu, białko ogranicza się do nawet do 0,4 g/kg mc/d.
Aby obliczyć dzienne zapotrzebowanie na białko, zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem. Można skorzystać z różnych narzędzi on-line (np. Dzienne zapotrzebowanie na białko – kalkulator).
Rola białka w organizmie
Zapotrzebowanie na białko oraz spożywanie go wraz z pokarmami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jest bardzo ważne, ponieważ ten makroskładnik pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. To przede wszystkim:
- budowa komórek, tkanek i narządów,
- naprawa i regeneracja tkanek, takich jak mięśnie, skóra, kości, włosy, paznokcie oraz narządy wewnętrzne,
- dostarczanie energii w przypadku niedoboru kalorii lub w okresach głodu,
- transport substancji przez błony komórkowe do wnętrza komórek lub między komórkami (transportowane są składniki odżywcze, hormony, witaminy oraz minerały),
- regulacja procesów metabolicznych, produkcję enzymów czy hormonów,
- wsparcie układu immunologicznego, ochrona przed infekcjami, wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej,
- utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie poprzez neutralizację nadmiaru kwasów lub zasad.
Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie
Zarówno niedobór, jak i nadmiar białka w diecie mogą mieć negatywne skutki dla zdrowia. I tak niedobór białka wpływa na:
- osłabienie mięśni i utratę masy mięśniowej,
- opóźnienia wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży,
- osłabienie organizmu i zmniejszenie wydolności fizycznej,
- osłabienie układu odpornościowego, większe ryzyko infekcji i chorób,
- problemy ze zdrowiem skóry, włosów i paznokci (suchość i łuszczenie się, osłabienie włosów i paznokci).
Niekorzystny jest także nadmiar białka, ponieważ może oznaczać:
- przeciążenie nerek i większe ryzyko chorób nerek,
- zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (z powodu zwiększonego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu),
- zaburzenia przemiany wapnia w organizmie, co może zwiększyć ryzyko osteoporozy i kamieni nerkowych,
- zaburzenia trawienne, takie jak zaparcia, wzdęcia, biegunki i niestrawność.
To dlatego tak ważne jest, by znać swoje zapotrzebowanie na białko, zadbać o jego optymalną podać, co pozwoli uniknąć tak niedoboru, jak i nadmiaru. Kluczem do sukcesu jest dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta.
Jakie są najlepsze źródła białka w diecie? Najlepsze źródła białka w diecie to mięso, zwłaszcza:
- chude, takie jak pierś z kurczaka czy indyka,
- tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, sardynki i śledź,
- owoce morza,
- jaja,
- produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, kefir i twaróg,
- warzywa strączkowe, w tym soczewica, ciecierzyca, fasola, groch i soja,
- orzechy i nasiona.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.