Herbata bazyliowa. Właściwości lecznicze napoju
1 z 6Herbata z bazylii
W kuchni wykorzystujemy bazylię aby nadać aromatu przygotowywanym potrawom. Wyróżnia ją anyżowo-korzenny zapach i smak. Okazuje się, że to ziele ma też właściwości lecznicze, dlatego jest wykorzystywane w medycynie alternatywnej. To zasługa składników znajdujących się w jego liściach.
Bazylia jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny (z tego względu polecana jest osobom chorym na cukrzycę). To źródło wielu minerałów (m.in. żelaza, wapnia, miedzi) i witamin (m.in. A, C, kwasu foliowego)
Możemy ją też wykorzystać do przygotowania herbaty. Przepis na napar jest bardzo prosty. Potrzebujemy jedynie suszonej (1 łyżka stołowa) lub świeżej bazylii (2 łyżki stołowe) i wody (1 szklanka). Jeśli wykorzystujemy susz, powinniśmy go rozetrzeć w moździerzu, a jeśli używamy świeżych liści — trzeba je posiekać, aby uwolnić olej. Składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy płyn do wrzenia. Następnie odstawiamy go na godzinę, aby herbata się zaparzyła. Odcedzamy. Gotowe!
Poznaj korzyści, które wynikają z picia herbaty bazyliowej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat właściwości ziół
Zobacz też: Ryzyko zawału wzrasta zimą. Wpływa na to kilka czynników