Napoje na ból gardła
Drapanie i pieczenie w gardle oraz trudności w przełykaniu – te problemy często dopadają nas zimą. Ból gardła towarzyszy łagodnym przeziębieniom i infekcjom, ale może również być objawem poważniejszych chorób, takich jak angina, zapalenie gardła czy szkarlatyna. Zwykle sięgamy po dostępne bez recepty pastylki i spraye, aby ukoić ból i nawilżyć błony śluzowe. Można wtedy wykorzystać również naturalne środki uśmierzające ból gardła – herbaty. Jakie rodzaje pomogą na takie dolegliwości?
Napój cynamonowy
Aromatyczna przyprawa jest znana z właściwości przeciwzapalnych. Pomaga również udrożnić drogi oddechowe i zredukować nieprzyjemny ból gardła. Najlepiej połączyć cynamon z miodem – otrzymamy napój, który nie tylko łagodzi dolegliwości, ale również pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Jak go przygotować? Jedną szklankę mleka należy podgrzać, dodać do niej laskę cynamonu i kilka plasterków świeżego imbiru. Napój zdjąć z gazu i posłodzić miodem. Warto sięgnąć po niego przed snem, aby rano obudzić się bez bólu gardła.
Rosyjska herbata
Przepis na ten rozgrzewający napój nie pochodzi z Rosji, ale na świecie znany jest właśnie pod tą nazwą. Połączenie liści czarnej herbaty, soku z pomarańczy, goździków i cynamonu nie tylko wyśmienicie smakuje, ale ma również właściwości lecznicze. Korzenne przyprawy działają antyseptycznie, a sok pomarańczowy zawiera sporo witaminy C. Kubek takiego naparu nawilża błony śluzowe jamy ustnej, zabija zarazki i redukuje ból gardła.
Aby przygotować napój, należy zaparzyć kubek ulubionej czarnej herbaty razem ze szczyptą cynamonu i kilkoma goździkami. Po kilku minutach parzenia dodajemy świeżo wyciśnięty sok z ćwiartki pomarańczy oraz cukier (lub miód). Do herbaty można również dodać skórkę pomarańczową.
Napój miodowo-cytrynowy
Nie bez powodu miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem – zabija bakterie i wirusy wywołujące infekcje. Cytryna to bomba prozdrowotnych składników, które pozytywnie działają na chore gardło. Napój warto zrobić podczas przeziębienia.
Do szklanki należy wlać ciepłą, ale nie wrzącą wodę. Dodać sok z połowy cytryny, jedną łyżeczkę miodu oraz kilka plasterków świeżego imbiru i dokładnie wymieszać. Aby zmniejszyć ból gardła, należy pić miksturę trzy razy dziennie.
Napar z szałwii
Nie ma lepszego zioła na stany zapalne niż szałwia. Roślina ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu nie tylko łagodzi objawy przeziębienia, ale również walczy z jego przyczynami. Warto sięgnąć po filiżankę naparu z szałwii, kiedy męczy nas ból gardła, kaszel oraz gorączka. Suszone liście można kupić w aptece. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Do napoju można dodać plasterek cytryny i łyżeczkę miodu.
Napar z lukrecji
Korzeń lukrecji jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od wieków. Warto wiedzieć, że rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, zmniejsza stany zapalne i łagodzi dolegliwości bólowe. Lukrecja ma przyjemny, lekko słodki smak i można ją stosować podczas infekcji. Suszony korzeń jest dostępny w aptekach – torebkę wystarczy zalać wrzątkiem. Aby napar miał więcej leczniczych właściwości, można dodać świeżego imbiru, cynamonu lub szczyptę kurkumy.