Właściwości lecznicze goździków
Mają intensywny korzenny aromat i słodko-gorzki smak. Najczęściej sięgamy po nie jesienią i zimą, ponieważ dobrze komponują się z gorącymi napojami, ciastami i rozgrzewającymi daniami.
Goździki to nierozkwitnięte pąki drzewa goździkowego. Na sklepowe półki trafiają z Zanzibaru, Tanzanii, Indonezji, Madagaskaru. Cenimy głównie ich niezwykły zapach, ale warto wiedzieć, że goździki mają wiele leczniczych właściwości. Sprawdź, na jakie problemy ze zdrowiem pomoże ci ta przyprawa.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Zobacz też: Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed seksem
Źródło cennych składników
Niepozorne goździki wyróżniają się zawartością antyoksydantów – substancji, które chronią przed chorobami (m.in. nowotworami), niszczą wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Poza tym są bardzo dobrym źródłem manganu, czyli pierwiastka, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Goździki zawierają również witaminy A, C i K, żelazo, magnez i wapń. Nie tylko nadają potrawom wyrazisty smak i aromat, ale również dostarczają cennych składników.
Zobacz także: Poznaj uzdrawiające świąteczne potrawy
Na problemy trawienne
Substancje aktywne znajdujące się w goździkach pobudzają produkcję soków trawiennych. Goździki ułatwiają przemianę materii, łagodzą bóle brzucha, niwelują niestrawność i pomagają przy zaparciach.
Można z nich przyrządzić leczniczy napar, który pomoże przy dyskomforcie trawiennym. Kilka goździków należy przez chwilę prażyć na patelni, a następnie zmiażdżyć w moździerzu na proszek. Zmielone goździki należy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie do mikstury warto dodać odrobinę miodu i wypić.
Zobacz także: Sprawdzone sposoby na zgagę
Na odporność i przeziębienie
Goździki mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego idealnie sprawdzą się jako środek zapobiegaający infekcjom. Tradycyjna indyjska medycyna od wieków wykorzystuje je dla poprawy funkcjonowania układu immunologicznego. Nic dziwnego – goździki są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Niektórzy specjaliści polecają żuć je, aby wzmocnić organizm, ale lepiej po prostu dodawać je do potraw, kawy i herbaty.
Zobacz także: Jak się nie dać przeziębieniu?
Na infekcje górnych dróg oddechowych
Męczy cię katar i kaszel? Koniecznie włącz do diety goździki – zawarte w nich olejki eteryczne skutecznie udrażniają nos, działają wykrztuśnie i rozrzedzają wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Pomagają również na ból gardła, ponieważ działają przeciwbólowo i antyseptycznie.
Zobacz też: Jakie są objawy obecności pasożytów w organizmie i co stosować żeby sobie pomóc?
Na różne rodzaje bólu
Olejek goździkowy wciąż jest wykorzystywany do produkcji preparatów na ból zębów czy płynów do płukania ust. Dezynfekuje, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dlatego może pomóc przy różnych dolegliwościach w obrębie jamy ustnej. Poza tym goździki są świetnym remedium na nieświeży oddech. Regularne płukanie ust naparem z nich przygotowanym pomaga pozbyć się wstydliwego problemu.
Właściwości przeciwzapalne można wykorzystać również w łagodzeniu bólu mięśni i stawów. W tym celu najlepiej stosować olejek goździkowy, który należy zmieszać z olejem kokosowym lub oliwką i delikatnie wetrzeć w miejsca, w których pojawia się dyskomfort. Szczególnie polecany jest dla osób cierpiących na artretyzm i reumatyzm.
Zobacz także: 16 olejków, które pomogą na różne dolegliwości
Na stres i napięcie
Aromatyczny olejek z goździków to naturalny afrodyzjak, ale też lekarstwo na stres. Działa odprężająco, usuwa oznaki zmęczenia psychicznego i relaksuje. Warto stosować go do aromaterapii przy osłabieniu organizmu, ponieważ działa stymulująco i odświeża umysł. Olejek goździkowy ułatwia zasypianie i jest polecany osobom cierpiącym na bezsenność. Po ciężkim dniu warto zaparzyć sobie herbatę z dodatkiem goździków lub wypić porcję grzanego wina wzbogaconego właśnie o tę przyprawę.
Zobacz też: Ćwiczenia, które poprawią twoje życie seksualne
Jak stosować goździki?
W sklepach najczęściej można spotkać całe lub mielone goździki. Idealnie komponują się z deserami i ciastami, ale warto doprawiać nimi kawę czy herbatę – napoje zyskają wtedy niepowtarzalny aromat. Goździki są składnikiem wielu mieszanek przypraw, np. do dań curry czy wypieku piernika.
Chociaż ich zapach kojarzy się głównie ze słodkimi potrawami, bardzo dobrze pasuje też do wytrawnych smaków. Goździki można dodawać do rosołu, bulionów i zup, a także pieczeni wieprzowych czy z dziczyzny oraz dań kuchni chińskiej.
Podczas świąt warto je wykorzystać nie tylko do sezonowych dekoracji, ale również tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw. Kilka goździków warto dodać do wigilijnego kompotu, zrobić aromatyczną zalewę do śledzi, nakłuć nimi szynkę czy indyka i koniecznie wykorzystać do ciast i ciasteczek.
Zobacz też: Benzoesan sodu - czy należy go unikać? (WIDEO)