Trwa ładowanie...

Ile cukru ma jeden kawałek ciasta? Gosia Nagat odpowiada (WIDEO)

Zobacz film: "Ile cukru zjadamy w święta?"

W trakcie trzech dni świąt przyjmujemy znacznie więcej cukru niż zazwyczaj. Spotkania z rodziną przebiegają zazwyczaj na siedząco, przy suto zastawionym stole. Ile cukru przyjmujemy jedząc "jeszcze jeden kawałeczek"?

1. Cukier przyczyną chorób

Cukier w trakcie świąt obecny jest w wielu potrawach. Nie licząc oczywistych deserów można go znaleźć również m.in. w kompocie z suszu, czy niektórych potrawach rybnych. Czy warto jednak unikać go akurat w trakcie świąt?

Spożywanie cukru w dużych ilościach jest bezpośrednio powiązane z chorobami układu krążenia i cukrzycą typu drugiego.

Wśród najpopularniejszych środków słodzących możemy znaleźć sacharozę i syrop glukozowo-fruktozowy.

2. Substancje słodzące

Sacharoza to zwykły biały proszek, który zazwyczaj mamy w domu w cukiernicach. Wytwarzany jest z buraków cukrowych, w których substancja słodząca występuje w postaci słodkiego soku, który jest krystalizowany.

Syrop kukurydziany powstaje na skutek zmielenia ziaren kukurydzy. Z otrzymanej skrobi kukurydzianej otrzymuje się syrop, który wzbogaca się enzymami zwiększającymi poziom fruktozy w syropie, dzięki czemu staje się on znacznie słodszy. Otrzymany w ten sposób syrop glukozowo-fruktozowy jest szeroko stosowany od lat 60. głównie dzięki temu, że jest zdecydowanie tańszy niż sacharoza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.