Ile cukru ma jeden kawałek ciasta? Gosia Nagat odpowiada (WIDEO)
W trakcie trzech dni świąt przyjmujemy znacznie więcej cukru niż zazwyczaj. Spotkania z rodziną przebiegają zazwyczaj na siedząco, przy suto zastawionym stole. Ile cukru przyjmujemy jedząc "jeszcze jeden kawałeczek"?
1. Cukier przyczyną chorób
Cukier w trakcie świąt obecny jest w wielu potrawach. Nie licząc oczywistych deserów można go znaleźć również m.in. w kompocie z suszu, czy niektórych potrawach rybnych. Czy warto jednak unikać go akurat w trakcie świąt?
Spożywanie cukru w dużych ilościach jest bezpośrednio powiązane z chorobami układu krążenia i cukrzycą typu drugiego.
Wśród najpopularniejszych środków słodzących możemy znaleźć sacharozę i syrop glukozowo-fruktozowy.
2. Substancje słodzące
Sacharoza to zwykły biały proszek, który zazwyczaj mamy w domu w cukiernicach. Wytwarzany jest z buraków cukrowych, w których substancja słodząca występuje w postaci słodkiego soku, który jest krystalizowany.
Syrop kukurydziany powstaje na skutek zmielenia ziaren kukurydzy. Z otrzymanej skrobi kukurydzianej otrzymuje się syrop, który wzbogaca się enzymami zwiększającymi poziom fruktozy w syropie, dzięki czemu staje się on znacznie słodszy. Otrzymany w ten sposób syrop glukozowo-fruktozowy jest szeroko stosowany od lat 60. głównie dzięki temu, że jest zdecydowanie tańszy niż sacharoza.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl