2 z 7Chrzan
Według tradycji w każdym koszyku wielkanocnym powinien znaleźć się chrzan. To symbol przypominający o occie, którym pojony był Jezus przed śmiercią. W niektórych regionach Polski to właśnie od łyżki chrzanu rozpoczyna się śniadanie wielkanocne. Ma to przynieść zdrowie na cały nadchodzący rok.
- Chrzan ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz działa przeciwwirusowo. Dodatkowo ma działanie wykrztuśne i pomaga zwalczyć chroniczny, przewlekły katar. Resztki startego chrzanu działają wybielająco na skórę – wyjaśnia Aleksandra Tatarata, dietetyk.
Jedna łyżka chrzanu (15 g) to ok. 16 kcal. Przy zakupie warto uważać na jego skład. W większości słoiczków znajdziemy cukier, substancje zagęszczające i regulatory kwasowości. Im krótsza etykieta, tym lepiej. Najzdrowszy jest ten samodzielnie tarty i przygotowywany od podstaw. W przedświątecznym zgiełku jednak nie wszyscy mają na to czas.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: 10 pytań z geografii Polski na poziomie podstawówki