Antyrakowa siła potwierdzona naukowo. Tę przyprawę miej zawsze pod ręką
Przyprawa curry popularnie stosowana w kuchni południowoazjatyckiej, ma wielu zwolenników również w naszym kraju. W zależności od regionu świata i producenta skład mieszanki może się nieznacznie różnić. Najczęściej w proszku znajdziemy mieszankę: kurkumy, kolendry, kardamonu, kminku, czerwonej papryki i bazylii. Poznaj zdrowotne właściwości przyprawy curry.
Zobacz też: Planujesz dziecko? Warto uprawiać seks pomiędzy 19:00 a 21:00
Zapobiega chorobie Alzheimera
Przyprawa curry zawiera kurkumę, cenny składnik, który może przyspieszać procesy naprawcze w mózgu. Do takich wniosków doszli niemieccy badacze z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii, którzy opublikowali swoje badania w ''Stem Cell Research and Therapy''. Zawarte w kurkumie substancje aktywne pobudzają namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu.
Działa przeciwbakteryjnie
Kolendra, jeden z głównych składników curry ma działanie przeciwbakteryjne. Spożycie mieszanki curry ma dobry wpływ na układ trawienny, zapobiega infekcjom bakteryjnym wywoływanym np. przez E.coli. Składniki aktywne zawarte w kolendrze wpływają też korzystnie na układ odpornościowy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ma działanie antyrakowe
Kurkuma zawarta w mieszance wykazuje również działanie antyrakowe. Jeden z jej składników – kurkumina, ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Naukowcy badają obecnie związek między zwiększonym przyjmowaniem kurkumy, a zmniejszeniem się ryzyka zachorowania na nowotwór.
Ważne! Kurkumina nie jest lekiem na raka. Zdobywające popularność dożylne wlewy z kurkuminy nie wyleczą pacjentów onkologicznych.
Sprawdź też: Jest 5 rodzajów cukrzycy, a nie 2. Przełomowe odkrycie
Chroni nasze serce
Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
W tym przypadku również duży udział ma kurkuma. Aktywne składniki w niej zawarte działają przeciwzapalnie – zmniejszają zapalenie stawów.
Redukują też ból związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Warto zobaczyć: Gdy jesteś głodny, drżą ci dłonie? Sprawdź, co to może oznaczać
Może zapobiegać osteoporozie
Obecnie trwają badania nad związkiem między przyjmowaniem kurkumy, a ryzykiem osteoporozy.
Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że składniki aktywne zawarte w kurkumie wpływają na zmniejszenie utraty tkanki kostnej o 50 proc.
Zobacz też: 80 proc. chorych stanowią osoby z próchnicą. Choroba wymaga leczenia w szpitalu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.