4 z 7Jajka i babka wielkanocna
W święconce nie może zabraknąć jajek.
- To bogate źródło substancji odżywczych, w tym pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ma tylko 75 kcal, a jest bogate w witaminy A, D, K, B2 i B12 oraz składniki mineralne. Według WHO można spożywać do 10 sztuk tygodniowo, lepiej na miękko, ponieważ są łatwostrawne - dodaje ekspertka.
I dodaje, że jajka to drugi, zaraz po mleku krowim, najbardziej alergizujący produkt.
Wiele osób do koszyka wrzuca także babkę wielkanocną.
- Jeśli ma się znaleźć w koszyku, to upieczmy to ciasto sami. Będziemy panować nad składnikami oraz ilością tłuszczu i cukru. Wybierajmy w miarę możliwości mąki razowe. W tej chwili dostępnych jest wiele pomysłów i przepisów na ciasta fit, dietetyczne, bez jaj, mąki, itp. Standardowa babka drożdżowa to około 345 kcal w 100 g. Babeczka muffin to około 430 kcal w 100 g - wyjaśnia.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Po wizycie w szpitalu schudła 25 kg. Myślała, że umiera