Ile witaminy C potrzebujemy? Naukowcy opracowali nowe wytyczne

Witamina C, inaczej nazywana kwasem askorbinowym, stanowi nieodłączny element codziennej diety. Niezbędne jest jej dostarczanie do organizmu wraz z pożywieniem. Grupa naukowców obliczyła dzienne dawki zapotrzebowania na witaminę C. - Mierzenie poziomu witaminy nie jest prostą rzeczą, często wyniki są po prostu niemiarodajne - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr Leszek Borkowski.

Ile witaminy C potrzebujemy? Naukowcy opracowali nowe wytyczneIle witaminy C potrzebujemy? Naukowcy opracowali nowe wytyczne
Źródło zdjęć: © Getty Images

Rola witaminy C w organizmie

Witamina C jest to potoczne określenie kwasu askorbinowego, która należy do grupy nasyconych alkoholi polihydroksylowych. Do jej funkcji zalicza się m.in. wsparcie procesu gojenia się ran, udział w syntezie kolagenu, uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz spowalnianie procesów starzenia się skóry.

Spora część osób w okresie obniżonej odporności sięga po witaminę C. - Witamina C nie jest nadzwyczaj cudowną witaminą. Spełnia ona określone funkcje w organizmie. Należy dbać o to, żeby była dostarczana z pokarmem. Jej niedobór powoduje między innymi szkorbut, natomiast stosowanie witaminy C przy przeziębieniach jest mocno dyskutowane. Nie ma dowodów naukowych mówiących, żeby w przypadku infekcji należy brać witaminę - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr Leszek Borkowski, ekspert ds. farmakologii klinicznej, były prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych (URPL).

Dodatkowe kilogramy decydują o tym, ile witaminy C potrzebujemy

Zespół naukowców z University of Otago w Christchurch w Nowej Zelandii określił dziennie dawki witaminy C. Z ustaleń opublikowanych na łamach czasopisma "Nutrients" wynika, że zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta wraz z każdym kilogramem nadwagi, co może mieć znaczny wpływ na układ odpornościowy i wzmocnienie organizmu.

Czosnek kiszony – sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia

Cytryna nie jest jednym źródłem witaminy C.
Cytryna nie jest jednym źródłem witaminy C. © Getty Images

Jak wywnioskowali uczeni, na każde 10 kilogramów nadwagi będzie potrzebne dodatkowe 10 miligramów witaminy C dziennie. W opinii naukowców to odkrycie ma pomóc potencjalnie osobom, które zmagają się z nadwagą i otyłością. Posiłkując się przykładem, wyjaśnili, że Nowo Zelandczyk, który waży 60 kilogramów może przyjmować 110 miligramów witaminy C dziennie. Natomiast osoba o wadze 90 kilogramów ma zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy – co najmniej o 40 dodatkowych miligramów.

Współautorka badania Anitra Carr powiedziała, że tutaj użyteczną radą jest stare powiedzienie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie". - Średniej wielkości jabłko zawiera bowiem 10 miligramów witaminy C, więc jeśli osoba waży od 70 do 80 kilogramów, dostarczenie organizmowi optymalnej dla niej ilości witaminy C może być tak proste, jak zjedzenie dodatkowego jabłka lub dwóch. Jeśli osoby ważą więcej, mogą również spożywać jedną pomarańczę, która zawiera 70 miligramów witaminy C lub kiwi ze 100 miligramami - tłumaczy.

"To, co nazbieramy w organizmie, to nasze"

Dr Leszek Borkowski podkreśla, że zapotrzebowanie na witaminę C zależne m.in. jest od wielkości organizmu, płci, sytuacji fizjologicznej i stanu zdrowia.

- Na przykład, osoba, która pływa na jachcie po Atlantyku, ma większe zapotrzebowanie na witaminę C niż osoba, która obecnie przebywa w mieście i spożywa cytrynę. Jestem bardzo ostrożny w kwestii publicznego zalecania danej dawki witaminy. W takich sytuacjach zawsze mówię, że najlepsza jest zbilansowana dieta. Poza tym mierzenie poziomu witaminy nie jest prostą rzeczą, często wyniki są po prostu niemiarodajne – komentuje.

Dużo witaminy C można znaleźć m.in. w czarnej porzeczce, jabłkach, natce pietruszki, papryce czerwonej czy w ziemniakach. Występuję również w popularnych kiszonkach.

- Zarówno kwestia wyżywienia, jak i dostęp do witaminy C w różnych produktach determinują jej zapotrzebowanie. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce. Mimo, że rośnie inflacja i nasze portfele powoli zamierają, to należy jednak pamiętać, żeby nie oszczędzać na owocach i warzywach późną wiosną, latem i wczesną jesienią. Bo to, co nazbieramy w organizmie, to nasze - dodaje.

Anna Tłustochowicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka