Jaka powinna być dieta w trakcie choroby? To ważne nie tylko podczas COVID-19

Odpowiednio zbilansowana dieta odgrywa bardzo ważną rolę nie tylko podczas walki z chorobą, ale również w procesie regeneracji organizmu po przejściu infekcji. Specjaliści medycyny żywienia wyjaśniają, na jakie produkty postawić, a co wyłączyć z diety w trakcie COVID-19.

Odpowiednia dieta przyspiesza regenerację organizmu. W trakcie COVID-19 powinniśmy ograniczyć cukier, sól i tłuszcze nasyconeOdpowiednia dieta przyspiesza regenerację organizmu. W trakcie COVID-19 powinniśmy ograniczyć cukier, sól i tłuszcze nasycone
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność

Dieta nie uchroni nas przed zakażeniem SARS-CoV-2, ale za to odgrywa ogromną rolę w kształtowaniu odporności organizmu. To oznacza, że prawidłowe odżywianie może wpłynąć na łagodniejszy przebieg infekcji i wspomóc proces regeneracji organizmu. Modyfikacje diety trzeba wprowadzić szybko.

- Zmniejszone łaknienie grozi wystąpieniem niedożywienia kalorycznego i witaminowego na poszczególne składniki pokarmowe oraz składniki mineralne. W przypadku zachorowania na COVID-19 warto spożywać posiłki mniejsze objętościowo, a w częstszym odstępie czasu – nawet 6-8 dziennie - mówi Joanna Nowacka, dietetyk kliniczny.

Pamiętajmy, by posiłki były podane w sposób estetyczny - co znacznie sprzyja przyjemności podczas ich spożywania, nawet w przypadku utraty smaku i węchu. Pokarmy spożywajmy w spokojnej atmosferze. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie, dlatego pamiętajmy o piciu odpowiedniej ilości wody - dodaje Nowacka.

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Gotowe dania, przetwory mięsne i desery mleczne w trakcie COVID powinny zniknąć z diety
Gotowe dania, przetwory mięsne i desery mleczne w trakcie COVID powinny zniknąć z diety © Adobe Stock

Dr n. biomed. Joanna Jurek, specjalistka medycyny żywienia przypomina z kolei, że spożywanie nadmiernych ilości wysokoprzetworzonych produktów negatywnie wpływa na zdolność organizmu do walki z chorobą wirusową. Chodzi m.in. o takie produkty, jak słone przekąski, gotowe dania, konserwy, przetwory mięsne czy desery mleczne, które zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów.

- Duże ilości tłuszczów nasyconych w diecie mogą się przyczynić do powstania ostrej reakcji zapalnej w komórkach pęcherzykowych płuc, co w przypadku COVID-19 może nasilić objawy i w rezultacie spowodować cięższy przebieg choroby - ostrzega dr n. biomed. Joanna Jurek, specjalista medycyny żywienia z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej "Sanvita".

Jaka dieta podczas COVID-19?

Dietetyk zwraca uwagę na to, że ważne jest sięganie po różnorodne produkty spożywcze, bo każdy produkt ma inną wartość odżywczą.

- Codzienna dieta powinna zawierać szeroką gamę warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów i nasion, a także odpowiednią ilość ryb, nabiału, jaj i produktów mięsnych. Jedz co najmniej 3-4 porcje warzyw i 1-2 porcje owoców dziennie. Wybieraj świeże, surowe warzywa i owoce lub warzywa minimalnie przetworzone, np. gotowane na parze - wyjaśnia dr Joanna Jurek.

- Dieta powinna opierać się na niskoenergetycznej żywności o niskiej zawartości tłuszczu i cukru - dodaje.

Ekspertka wymienia trzy produkty, które warto ograniczyć podczas choroby:

  • cukier,
  • sól,
  • tłuszcze nasycone.

Sposoby na ograniczenie cukru

Dr Jurek radzi, by przede wszystkim zrezygnować z napojów słodzonych cukrem. Co jeszcze zaleca dietetyk? - Wybieraj świeże, mrożone lub suszone owoce bez dodatku cukrów - zamiast tradycyjnych słodyczy. Jeśli jesz słodycze, wybierz te, które mają niższą zawartość cukru i w ich składzie znajdują się owoce. Zwróć uwagę na zawartość tłuszczu (zwłaszcza tłuszczu nasyconego i tłuszczu trans) w słodyczach – przeczytaj informacje o wartości odżywczej na etykietach. Zmniejsz ilość cukru lub miodu dodawanego do potraw i napojów - podkreśla.

Sposoby na ograniczenie soli

Dr Joanna Jurek zwraca uwagę również na to, jak ważne jest ograniczenie soli w diecie. Najlepiej zupełnie wyeliminować ją podczas gotowania potraw. Zamiast soli znacznie lepiej sięgnąć po świeże i suszone zioła oraz przyprawy.

- Ogranicz spożycie wędlin i gotowych produktów mięsnych, takich jak pasztet czy kiełbasa. Zamiast tego jedz ryby. Ogranicz lub unikaj używania gotowych sosów np. sosów sojowych i rybnych, wywarów, zup i dań instant na rzecz samodzielnie przygotowanych wywarów z dodatkiem ziół. Jako przekąski wybieraj niesolone orzechy i nasiona - wyjaśnia specjalista medycyny żywienia.

Sposoby na ograniczenie tłuszczu w diecie

Kiedy organizm walczy z chorobą, powinniśmy postawić na chude mięsa i wędliny, a z tłustych kawałków mięs odcinać nadmiar tłuszczu. Warto zrezygnować również z potraw tradycyjnie smażonych. Możemy je zastąpić produktami pieczonymi, gotowanymi na parze, podsmażanymi metodą stir-fry albo smażonymi bez dodatku tłuszczu.

W jaki sposób możemy jeszcze zredukować ilość przyswajanych tłuszczów? - Należy ograniczyć spożycie wysokoprzetworzonych, wysokotłuszczowych produktów mlecznych, m.in. serów topionych, serków śmietankowych i past serowych do smarowania - zaleca dr Joanna Jurek.

Dietetyk zwraca uwagę na jeszcze jeden ważny aspekt. - Tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje roślinne) i zwierzęce (masło, ghee) różnią się zawartością kwasów tłuszczowych, ale mają tę samą wartość energetyczną (9 kcal/gram), więc niezależnie od rodzaju tłuszczu, jego nadmierne spożycie sprzyja nadwyżce kalorycznej - przypomina ekspertka.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski.

  • Źródła: Jurek , J. M. (2020). Suplementacja podczas pandemii COVID-19 . Kardiologia W Praktyce, 14(3-4), 51-59.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka