Indyjskie risotto
Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzona z ryżu. Potrawę można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami.
Składniki:
- 2 ziemniaki średniej wielkości,
- 1 średniej wielkości por,
- 1 ząbek czosnku,
- 350 gramów ryżu,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- chili w proszku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 398,02 kcal |
Białko | 7,4 g |
Węglowodany | 78,67 g |
Tłuszcz | 5,11 g |
Błonnik | 9,29 g |
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w duże kostki. Wrzuć do 1,5 litra osolonej wody, dodaj ząbek czosnku. Gotuj ziemniaki kilkanaście minut i wyjmij z wody. Ważne, aby nie były zbyt miękkie. Nie wylewaj bulionu, będzie później potrzebny. Pora umyj i pokrój jadalną część na grube plastry, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj dwie łyżki oliwy i trochę soli. Smaż na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie, czyli nawet do 30 minut. Po tym czasie dodaj ryż obficie posypany chili i przysmaż go, po czym przelej wszystko do rondla i dodaj bulion z ziemniaków. Wymieszaj i gotuj, aż ryż będzie miękki. Na talerz wyłóż ziemniaki, polej je mieszanką ryżu i pora. Wszystko skrop jeszcze oliwą.
Komentarz:
Najwięcej zwolenników ma risotto bez dodatków, czyli risotto po mediolańsku. Podany przepis zawiera dodatek pora i ziemniaków, co sprawia, że danie staje się bogate w witaminy i inne ważne substancje odżywcze.