Indyk kreolski z pieczarkami
Jednogarnkowe danie, idealne dla tych, którzy cenią sobie szybką i smaczną kuchnię. Niska zawartość tłuszczu i kalorii to główne atuty tej propozycji. Dodatkowo mieszanka warzyw i ziół dostarcza wielu ważnych witamin, żelaza, magnezu i karotenów.
Składniki (4 porcje)
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 posiekana cebula,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 oczyszczona i posiekana czerwona papryka,
- 2 posiekane łodygi selera naciowego,
- 2 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
- 1 łyżeczka chili,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- szczypta suszonego tymianku,
- 500 g pokrojonych w paseczki sznycli z piersi indyka,
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek.
Sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i smażyć na małym ogniu cebulę, czosnek, paprykę i seler 10 min., aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory, chili, cayenne, paprykę oraz tymianek, mieszać i podgrzewać 1-2 min., aby uwolnić aromaty przypraw. Wrzucić indyka i grzyby, przykryć i dusić na małym ogniu 30 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie.
Komentarz
Obecny w potrawie seler naciowy działa moczopędnie i jest stosowany w żywieniowym leczeniu nadciśnienia. Ostre przyprawy pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych poprawiając trawienie a mięso bogate w proteiny odżywia nasze mięśnie. Taką „kreolską” potrawę polecamy osobom odchudzającym.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.