Jadł to kilka razy dziennie. Jego wątroba była na wyczerpaniu

Badania pokazywały, że jego wątroba jest w coraz gorszym stanie. Lekarze podejrzewali, że to stłuszczeniowa choroba wątroby i że przyczyną może być nadmierna waga lub nadużywanie alkoholu. Dopiero szczegółowe badania wykazały, że 51-latek miał bardzo wysokie stężenie ferrytyny. Wszystko wskazuje na to, że to przez "przedawkowanie" płatków śniadaniowych.

51-latek miał problemy z wątrobą. Okazało się, że jadł za dużo płatków śniadaniowych51-latek miał problemy z wątrobą. Okazało się, że jadł za dużo płatków śniadaniowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Nie miał siły i tył - tak objawiała się chora wątroba

Pięćdziesięcioletni Brytyjczyk Chris Kirk zapłacił wysoką cenę za swoje zamiłowanie do płatków śniadaniowych. Mężczyzna opowiada, że ze względu na tempo życia z reguły sięgał po nie dwa razy dziennie, zjadając je nie tylko na śniadanie, ale też na kolację albo na lunch. W pewnym momencie z jego organizmem zaczęło się dziać coś niepokojącego.

- Zacząłem odczuwać swędzenie rąk i stóp, nie mogłem spać, nie miałem siły, a ponieważ niedawno rzuciłem palenie, trochę przytyłem, w związku z tym mój lekarz zalecił rutynowe badania krwi - opowiada Kirk w rozmowie z Express.co.uk.

Wyniki nie były najlepsze, okazało się, że mężczyzna ma poważne problemy z wątrobą. Lekarz zalecił mu większą dbałość o to, co je i kazał wrócić na konsultacje za pół roku. Niestety wtedy wyniki były jeszcze gorsze.

Produkty na śniadanie bogate w żelazo

Chris Kirk z rodziną
Chris Kirk z rodziną © FB

Przedawkowanie żelaza

Zanim padła właściwa diagnoza, minęło dużo czasu. Początkowo medycy wskazywali, że przyczyną jego problemów jest nadwaga albo nadużywanie alkoholu i odsyłali go z kwitkiem.

- To frustrujące, ale ponieważ byłem gruby, wszyscy myśleli, że mam marskość wątroby spowodowaną otyłością, więc nie potraktowali mnie poważnie ani nie zbadali właściwie mojego problemu - podkreśla Kirk.

- Czułem się trochę jak hipochondryk, nieustannie sprawdzając moje objawy i wykonując tak wiele badań - dodaje mężczyzna.

Szczegółowe badania wykluczyły, że do choroby doprowadził problem z alkoholem, wykluczono też zaburzenia układu odpornościowego i zatrucie metalami ciężkimi, ale okazało, że 51-latek ma za wysoki poziom ferrytyny.

Lekarz kazał mu natychmiast ograniczyć produkty z żelazem. Okazało się, że jego wątroba magazynowa zbyt duże ilość tego pierwiastka, a jedną z głównych przyczyn było to, że jadł za dużo płatków śniadaniowych. Po wyeliminowaniu z diety płatków i innych pokarmów bogatych w żelazo, w tym szpinaku, jego stan zdrowia wrócił do normy.

Jakie mogą być skutki nadmiaru żelaza?

Mężczyzna podkreśla, że po raz pierwszy od ponad pięciu lat czuje się zdrowy, a nawet zaczął tracić na wadze.

- Przypadek Chrisa jest niefortunny, bo większość ludzi, którzy spożywają wzbogacone płatki prawdopodobnie nie doświadczy przedawkowania witamin lub minerałów. Zależy to od tego, ile żelaza dana osoba spożywa, ale także od pozostałych czynników, takich jak wszelkie problemy zdrowotne i przyjmowanie innych leków - wyjaśnia dr Sihame Benmira z Medichecks.

- Spożywanie płatków zbożowych może pomóc w zapobieganiu niedoborów wielu składników odżywczych, ale ważne jest również sprawdzanie etykiet, ponieważ wiele z nich zawiera dużo cukru i rafinowanych węglowodanów. Dlatego najlepiej jest wybierać płatki zbożowe o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości błonnika i dążyć do ich umiarkowanego spożycia - dodaje lekarz.

Podwyższone stężenie ferrytyny może wynikać m.in. z przyjmowania zbyt dużych ilości żelaza, ale może się pojawić też w przebiegu alkoholowego zapalenia wątroby, przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, marskości, zaburzeń autoimmunologicznych i przewlekłej choroby nerek. Nadmiar żelaza odkłada się przede wszystkim w wątrobie, trzustce, sercu i może prowadzić prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia tych narządów.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka