Ma silny związek z rakiem płuc. Zwiększa ryzyko prawie o 50 procent

Za ten rodzaj raka w aż 70 proc. odpowiada palenie papierosów i wdychanie dymu tytoniowego. Okazuje się jednak, że także dieta o wysokim indeksie glikemicznym może być niezależnym czynnikiem ryzyka raka płuc.

Dieta o wysokim IG zwiększa ryzyko raka płucDieta o wysokim IG zwiększa ryzyko raka płuc
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Rak płuc a dieta

Na łamach "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention", czasopisma należącego do American Association for Cancer Research, ukazały się zaskakujące wyniki badań.

Naukowcy przebadali 1905 pacjentów, u których niedawno zdiagnozowano raka płuc oraz 2413 zdrowych osób. Bazowano na wypełnionych przez uczestników badania ankietach dotyczących stanu zdrowia oraz diety. Celem badaczy było odkrycie powiązań pomiędzy dietą a nowotworem. Już wcześniejsze doniesienia wskazywały bowiem, że spowodowane nieprawidłowym żywieniem zaburzenia hormonu - insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, mogą zwiększać ryzyko raka płuc.

To badanie potwierdziło, że związek istnieje, a ryzyko może być naprawdę wysokie.

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

- Zaobserwowaliśmy 49-procentowy wzrost ryzyka raka płuc wśród osób z dietą z najwyższym dziennym indeksem glikemicznym w porównaniu z osobami z dietą z najniższym dziennym indeksem glikemicznym – powiedział jeden z autorów badania dr Xifeng Wu.

Dodał również, że coraz więcej dowodów sugeruje, że dieta ma silny związek z rakiem płuc. Podkreślił, że ta obfitująca w warzywa i owoce zmniejsza ryzyko nowotworu, a bazująca na czerwonym mięsie czy rafinowanych węglowodanach - zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania.

Rafinowane węglowodany wpływają negatywnie na glikemię poposiłkową
Rafinowane węglowodany wpływają negatywnie na glikemię poposiłkową © Getty Images

Warto pamiętać, że dieta o niskim indeksie glikemicznym nie tylko może obniżyć ryzyko raka płuca, ale też wpłynąć pozytywnie na cały organizm.

Niski indeks glikemiczny - jak wpływa na zdrowie?

Indeks glikemiczny (IG) określa poziom oraz szybkość, z jaką rośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Te o wysokim IG z dużą zawartością węglowodanów prostych są szybko trawione i wchłaniane przez przewód pokarmowy, co powoduje gwałtowny wzrost glikemii poposiłkowej i równie szybki jej spadek. Mówiąc wprost – sprzyja wahaniom glukozy we krwi, co jest niekorzystne dla zdrowia. Wiedzą o tym szczególnie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym chorzy na cukrzycę typu 2.

Po drugiej stronie stoi dieta z niskim IG, czyli bazująca na produktach, które nie pozwalają na gwałtowny pik glukozy – są to bogate w błonnik warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, w których królują węglowodany złożone czy produkty obfitujące w białko oraz nienasycone tłuszcze.

Taka dieta zmniejsza ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu 2., ale także:

  • zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości,
  • ogranicza ryzyko zapadalności na nowotwory układu pokarmowego,
  • redukuje ryzyko miażdżycy oraz zawału serca i udaru mózgu,
  • może zmniejszyć ryzyko raka piersi nawet o 8 proc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka