Jaja jako suplement diety
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prowadzą badania nad jajami nowej generacji, wzbogaconymi o witaminy i korzystne kwasy tłuszczowe.
1. Produkcja jaj doskonałych
Naukowcy pracujący nad projektem „Ovocura” podkreślają, iż jaja są doskonałym produktem, z którego dzięki odpowiedniej obróbce technologicznej można pozyskiwać substancje pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Aby uzyskać jaja ulepszone, kury hoduje się w odpowiednich warunkach i karmi specjalnymi paszami. Naukowcy w żaden sposób nie modyfikują jaj, cały proces ich produkcji przebiega naturalnie. Efektem końcowym są jaja wzbogacone witaminami i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
2. Zastosowanie jaj nowej generacji
Ulepszone jaja będą sprzedawane do jedzenia, jednak głównym celem naukowców jest wykorzystanie ich w produkcji biopreparatów i produktów proleczniczych. W przeciwieństwie do innych dostępnych suplementów diety, preparaty z jaj nowej generacji będą jedynymi, których źródłem nie są rośliny. Takie suplementy znajdą zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, choroby Alzheimera, chorób krążenia i serca, a także będą wzmacniały organizm i wspomagały funkcje mózgu i układu krążenia.