Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin? (WIDEO)
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy zdobyć je w bardzo prosty sposób, ponieważ są dostępne niemal w każdym sklepie. Możemy je dodawać do obiadów czy sałatek. Czy wiesz, jak je przygotowywać, by nie straciły swoich cennych wartości odżywczych?
Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, w którym zaprezentujemy sposoby, w jakie można przyrządzać brokuły. Okazuje się bowiem, że warzywa te mogą być podawane w bardzo różny sposób. Możemy je ugotować na wodzie albo na parze, usmażyć albo po prostu zjeść na surowo. W przypadku każdej z tych metod ważne są jednak pewne zasady, dzięki którym brokuł zachowa maksymalną ilość swojego smaku i nie utraci składników odżywczych.
A właściwości zdrowotnych brokuły mają naprawdę dużo. Przede wszystkim, są one źródłem witaminy C tak ważnej dla naszego organizmu. Aby nie stracić ważnych składników mineralnych, brokuły powinny być nie tylko odpowiednio przyrządzone, ale też właściwie przygotowane. Ważne są tu takie szczegóły jak czas przygotowania, termin ważności czy kolor. Już na etapie doboru warzywa w sklepie możemy sprawdzić czy jest ono świeże i zdrowe.
Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo na temat przyrządzania brokułów. Od tego momentu już nigdy nie spojrzycie na to warzywo w ten sam sposób, a jego odpowiednie przygotowanie okaże się bardzo proste.