Jak gotować ryż, żeby nie szkodził? To wcale nie jest takie oczywiste!

Ryż to oprócz ziemniaków najpopularniejszy dodatek do wielu dań. Niestety, nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że zawiera on śladowe ilości arszeniku, który może być bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy wiecie, jak powinno się prawidłowo gotować ryż? Jak się okazuje, wcale nie jest to takie oczywiste!

Jak gotować ryż, żeby nie szkodził?Jak gotować ryż, żeby nie szkodził?
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Arszenik - winowajca wielu problemów zdrowotnych

Znacie na pewno przepis na ugotowanie ryżu, który mówi, że na jedną szklankę ryżu powinny przypadać dwie szklanki wody. Okazuje się, że to błąd! Jak zatem powinno się prawidłowo przyrządzać ryż, żeby nam nie zaszkodził?

Jeśli chcemy ugotować jedną szklankę ryżu, powinniśmy zalać ją nie dwiema, ale aż pięcioma szklankami wody! Dlaczego? Ponieważ w przeciwnym wypadku do naszego organizmu może dostać się zbyt dużo arszeniku. Regularne spożywanie tej substancji może powodować szereg problemów zdrowotnych, w tym zaburzenia rozwojowe, choroby serca, cukrzycę, raka, bóle brzucha i głowy, zmiany skórne oraz wypadanie włosów.

Zdaniem doktora Andy'ego Meharga z Queens University Belfast, ważne jest coś jeszcze, a mianowicie moczenie ryżu przez całą noc w wodzie w celu wypłukania z niego wszelkich szkodliwych substancji. Dopiero wtedy ryż w pełni nadaje się do ugotowania.

Ryż smażony [Bułka z masłem]

Test gotowania ryżu

Meharg testował w programie BBC "Trust Me, I’m a Doctor" trzy sposoby gotowania ryżu. W pierwszym z nich zastosował proporcje wynoszące dwie części wody na jedną część ryżu, gdzie woda jest całkowicie odparowywana podczas gotowania. Drugi polegał na tym, że na jedną część ryżu przypadało pięć części wody. Po usunięciu nadmiaru wody, poziom arszeniku zmniejszył się prawie o połowę. Trzeci sposób, w którym ryż moczono przez całą noc, poziom toksyny zmniejszył się aż o 80 proc. Eksperyment sugere więc, że właściwy sposób gotowania ryżu jest kluczem do zmniejszenia poziomu szkodliwych substancji w tym produkcie.

ZOBACZ TAKŻE:

Jak prawidłowo ugotować ryż? Oto dokładny przepis!

Odmierz suchy ryż za pomocą kubka. Natępnie namocz go w wodzie przez całą noc. Umyj, a potem dokładnie wypłucz ryż, aż woda będzie czysta. Odsącz. Umieść ryż w rondlu i zalej pięcioma porcjami wody na jedną porcję ryżu. Dodaj trochę soli i wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz gaz i szczelnie przykryj rondel szmatką. Gotuj na najniższym ogniu przez 10-15 minut bez odkrywania rondla. Wymieszaj ugotowany ryż i gotowe!

Źródła

  1. smaczne.to
  2. telegraph.co.uk

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka