Trwa ładowanie...

Jak hałas wpływa na zmysł smaku? Podczas lotu pomidor smakuje lepiej

Avatar placeholder
09.12.2015 12:22
Jak hałas wpływa na zmysł smaku? Podczas lotu pomidor smakuje lepiej
Jak hałas wpływa na zmysł smaku? Podczas lotu pomidor smakuje lepiej (Zdjęcie dziecka i mamy / Shutterstock)

Naukowcy odkryli, że natężenie dźwięku w samolocie wpływa na zmysł smaku, sprawiając, że najlepiej odpowiadają nam produkty o wyrazistym smaku umami.

1. Jak hałas wpływa na doznania smakowe?

Podczas następnego lotu nie zapomnij o wypiciu soku pomidorowego. Badając, w jaki sposób hałas doświadczany podczas lotu samolotem wpływa na podniebienie, naukowcy z Uniwersytetu Cornella ustalili, że słodycz jest przez niego tłumiona, podczas gdy smak umami „zachowuje się” w sposób bardzo ciekawy.

Umami to pochodzący z języka japońskiego termin naukowy określający jeden z pięciu smaków odczuwanych przez człowieka. Stosuje się go do opisu słodkawo-słonego smaku związku organicznego, takiego jak glutaminian w produktach spożywczych jak np. w soku pomidorowym. Według wyników badań przy wysokim natężeniu hałasu, przykładowo na pokładzie odrzutowca (85 decybeli), przyjemność ze spożywania produktów o smaku umami wzrasta.

Nasze badania potwierdziły, że w hałaśliwym otoczeniu nasz zmysł smaku ulega zmianom. Co ciekawe, dotyczy to smaku słodkiego i umami: ten pierwszy zostaje przytłumiony, podczas gdy umami zostaje wzmocniony – wyjaśnia Robin Dando, adiunkt na Uniwersytecie Cornella. – Środowisko oddziałujące jednocześnie na kilka zmysłów może zmienić nasze postrzeganie spożywanej żywności – uzupełnia Dando.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Dando oraz Kimberly Yan są współautorami badania pt. Międzymodalna rola słuchu w percepcji smaku opublikowanego w marcu w internetowym wydaniu czasopisma Psychologia Eksperymentalna: Percepcja i wykonanie (Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance).

Rezultaty obserwacji mogą posłużyć jako wskazówka dla linii lotniczych, w jaki sposób poprawić swoje menu. Niektórzy przewoźnicy lotniczy już teraz mogą potwierdzić słuszność wyników badań. Według linii Lufthansa spożycie soku pomidorowego przez pasażerów jest równe spożyciu piwa.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze