Trwa ładowanie...

Jak jeść pałeczkami? Jak je trzymać i na co uważać?

Avatar placeholder
22.12.2022 10:33
Nad tym, jak jeść pałeczkami, zastanawia się wiele osób sięgających po specjały kuchni japońskiej czy chińskiej
Nad tym, jak jeść pałeczkami, zastanawia się wiele osób sięgających po specjały kuchni japońskiej czy chińskiej (AdobeStock)

Nad tym, jak jeść pałeczkami, zastanawia się wiele osób sięgających po specjały kuchni japońskiej czy chińskiej. Nie każdemu umiejętność posługiwania się tymi azjatyckimi sztućcami przychodzi łatwo i naturalnie. Zdecydowanie jednak można tę umiejętność opanować. Wystarczy wiedzieć, jak trzymać pałeczki, a i czego z nimi nie robić. Później pozostaje tylko ćwiczyć, konsumując dalekowschodnie potrawy.

spis treści

1. Jak jeść pałeczkami?

Jak jeść pałeczkami sushi, ramen czy udon, a także wiele innych japońskich czy chińskich potraw? Okazuje się, że nie jest to takie trudne, jak może się wydawać. Zdecydowanie można się tego nauczyć.

Pałeczki (jap. hashi), czyli dalekowschodni odpowiednik sztućców, mają bardzo długą historię. Prawdopodobnie pojawiły się 3 tysiące lat przed naszą erą. Legenda głosi, że pierwsze pałeczki mogły być dwoma patykami używanymi do przygotowywania potraw na otwartym ogniu. Tradycję jedzenia pałeczkami zapoczątkowała chińska dynastia Xia żyjąca w latach 2100-1600 p.n.e. Dziś są one popularne na całym świecie. Najczęściej stosuje się je w kuchni pochodzenia azjatyckiego.

Zobacz film: "Przepis na domowe sushi"

1.1. Jak wyglądają pałeczki?

Pałeczki to nieduże drążki z drewna lub bambusa, porcelany, kości, metalu, kości słoniowej, a także metali szlachetnych, takich jak złoto czy srebro. Bywają szlifowane, lakierowane czy zdobione. Najczęściej jednak spotyka się pałeczki jednorazowe (jap. waribashi). Są połączone ze sobą, ale łatwo można je przełamać wzdłuż na dwie części. Zdecydowanie trzeba je rozerwać przed posiłkiem.

Wyróżnia się pałeczki chińskie i japońskie. Japońskie pałeczki mają zwykle 23 cm, są wykonane z lakierowanego drewna lub bambusa i zwężają się do zaostrzonego końca. Chińskie pałeczki są najczęściej wyprodukowane z oszlifowanego drewna lub bambusa, mają około 26 cm długości. Zwężają się do tępego końca.

1.2. Jak jeść pałeczkami sushi?

Prawidłowym sposobem jedzenia sushi jest zanurzanie kawałka potrawy w sosie. Niedopuszczalne jest krojenie czy pozostawianie rozdziobanych kawałków sushi na talerzu. Warto pamiętać, że podczas jedzenia sushi pałeczkami dolna pozostaje w miejscu - nie porusza się nią. Porusza się tylko górną pałeczką.

Technika jedzenia pałeczkami sushi nie różni się od tej tradycyjnej: koniec pałeczki trzeba umieścić w zagłębieniu dłoni między kciukiem a palcem wskazującym i przytrzymać ją, opierając środek pałeczki o palec serdeczny. Drugą pałeczkę układa się równolegle do pierwszej, przytrzymując ją kciukiem i palcem wskazującym.

Zobacz także:

1.3. Jak jeść ryż pałeczkami

W jednej ręce umieszcza się miseczkę z ryżem, a w drugiej pałeczki. Jedną pałeczkę trzyma się tak, że ta znajduje się w zagłębieniu między kciukiem a palcem wskazującym (na dole musi się znaleźć pomiędzy opuszkami palca serdecznego i środkowego). Drugą pałeczkę trzeba umieścić między opuszkiem kciuka i palca wskazującego. Należy to zrobić tak, by można było nią wykonywać swobodne ruchy.

Jak jeść ramen?

Ramen można pić bezpośrednio z miski, dokładnie tak, jak z kubka. Następnie przy użyciu pałeczek, bez mieszania, zjada się kawałki mięsa, ryb czy warzyw. Ważne, aby był gorący. Spożywa się zaraz po podaniu. Można także konsumować go przy użyciu pałeczek i łyżki. Zaczyna się od nawinięcia makaronu na pałeczki (trzeba go podtrzymać od dołu łyżką).

2. Jak trzymać pałeczki?

Aby nauczyć się jedzenia pałeczkami, najpierw trzeba wiedzieć, jak je trzymać. Co zapamiętać? Zasadą jest, że jedną z nich – tę, która będzie stanowiła nieruchomą podstawę, wkłada się między palec wskazujący a kciuk, przytrzymując palcami serdecznym i środkowym.

Drugą pałeczkę – tę, która będzie ruchoma, układa się równolegle do pałeczki nieruchomej. Trzeba ją przytrzymać kciukiem oraz palcem wskazującym.

Co robić, by jedzenie pałeczkami było nie tylko możliwe, ale i właściwe technicznie? Przy pomocy górnej pałeczki chwytać jedzenie, opierając kęs o pałeczkę nieruchomą. Wykonywanie manewrów umożliwia kciuk oraz palec wskazujący.

3. Jak nie jeść pałeczkami?

Japończycy bardzo dużą wagę przywiązują nie tylko do samej techniki spożywania posiłków, ale także do etykiety. Wiedząc, jak się je pałeczkami, warto pamiętać o kilku detalach, które mogą być odebrane jako nietakt.

Jak nie jeść pałeczkami?

Przed wszystkim nie należy uderzać nimi o siebie lub inne naczynie, wymachiwać, oblizywać, wbijać w jedzenie, wskazywać nimi na ludzi lub przedmioty, a także trzymać ich w zamkniętej pięści.

Źle postrzegane jest także mieszanie zupy pałeczkami, podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek i odkładanie ich bezpośrednio na stole (kładzie się je na miseczce lub podpórce).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze