3 z 7Wygląd skórki
Kolor to niejedyny wyznacznik świadczący o dojrzałości arbuza. Warto też zwrócić uwagę na ogólny wygląd powierzchni owocu. Skórka powinna być jędrna i twarda. Miękkie miejsca mogą świadczyć o tym, że arbuz nie jest już pierwszej świeżości.
Nie przejmuj się zbytnio zgrubieniami na powierzchni skórki. Ich obecność nie wpływa na smak.
Ciekawostka: nie tylko wnętrze arbuza jest jadalne. Wykorzystywać możemy też wewnętrzną, zieloną część owocu. Znajdziemy w niej łatwo przyswajalny błonnik, potas i cytrulinę.
Ten ostatni składnik pomaga tworzyć w naszym organizmie argininę, która pomaga obniżać ciśnienie krwi, wspomaga układ odpornościowy, zapobiega zmęczeniu i przyśpiesza gojenie ran.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Mężczyźni powinni jeść codziennie. Podnoszą testosteron