Jak oliwa naprawdę wpływa na zdrowie? Są nowe ważne badania

To jedno z większych badań opublikowanych na łamach "Journal of the American College of Cardiology", bo obserwacje objęły ponad 90 tys. osób. Analiza potwierdziła bardzo korzystny wpływ oliwy z oliwek na zdrowie. Naukowcy wykazali, że przy jej regularnym spożywaniu ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych spada aż o 19 proc.

Nie ma zdrowszej diety niż śródziemnomorska. Jej kluczowy składnik to oliwa z oliwekNie ma zdrowszej diety niż śródziemnomorska. Jej kluczowy składnik to oliwa z oliwek
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Oliwa dla zdrowia

Większość lekarzy zapytanych o najzdrowszą dietę bez wahania wskazuję na jedną - dietę śródziemnomorską. Jednym z jej kluczowych składników jest oliwa z oliwek. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych, zawiera też witaminy: A, B, C, E, D i K.

Znany z mediów społecznościowych popularyzator wiedzy medycznej lek. Bartosz Fiałek zwraca uwagę na jedno z ostatnich badań analizujących wpływ oliwy z oliwek na zdrowie. Naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health przeanalizowali dane dotyczące zdrowia i diety 60 tys. kobiet i 31 tys. mężczyzn na przestrzeni 28 lat (w latach 1990-2018). Wnioski?

Co się stanie, jeśli zaczniesz pić sok z cytryny z oliwą z oliwek?

- Spożywanie ponad pół łyżki stołowej lub ponad 7 gramów oliwy na dobę zmniejszało ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny o 19 proc. w porównaniu do osób, które ją rzadko spożywały lub w ogóle nie spożywały - wyjaśnia doktor Bartosz Fiałek, reumatolog, dyrektor ds. medycznych szpitala w Płońsku.

Kluczem regularne spożywanie

Naukowcy odkryli, że w grupie regularnie sięgającej po oliwę z oliwek ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego było aż o 19 proc. niższe. Korzystny wpływ oliwy z oliwek zaobserwowano też w przypadku innych schorzeń: nowotworów złośliwych (ryzyko zgonu było niższe o 17 proc.), chorób neurodegeneracyjnych (ryzyko zgonu było niższe o 29 proc.) i schorzeń układu oddechowego (ryzyko zgonu było niższe o 18 proc.).

Badanie zostało opublikowane na łamach pisma "Journal of the American College of Cardiology"
Badanie zostało opublikowane na łamach pisma "Journal of the American College of Cardiology" © Getty Images

- Dobrym zwyczajem jest dziennie spożycie oliwy z oliwek na poziomie 3-4 łyżek stołowych. To pomoże zmniejszyć ilość masła, majonezu i innych tłuszczów zwierzęcych używanych do gotowania. W domu prawie zawsze używamy oliwy z oliwek do wszystkiego: do pieczenia, do przyprawiania warzyw i sałatek, a nawet do smażenia - radzi Marta Guasch-Ferré, autorka badania z wydziału żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka